DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1001

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

  

 
 
 
 
 
 
 
 

Osrednjeslovenska regija

Osrednjeslovenska regija
 
Razvrsti po:
 
 • Gradiško jezero

  46.15770 14.71327 12

  Kje ga najdete: pri kraju Gradišče pri Lukovici

  Velikost: 24 ha

  Globina: 5,5 m

  Gradiško jezero je umetno jezero, mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki so ga zajezili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode. Ime so mu nadeli osnovnošolci Osnovne šole Janka Kersnika Brdo na Brdu pri Lukovici v okviru projekta turističnega krožka, ker se okoliški prebivalci niso mogli zedeniti o imenu. :D

  Preberi več »
   
 • Bajerja v Črnučah

  46.10725 14.53462 15

  Kje ju najdete: v Črnučah pri Ljubljani

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  sem našla na zemljevidu po naključju, ko sem se vračala domov iz Domžal. Zaradi njiju sem zavila na cesto proti Črnučam, kjer se nahajata ob domu za ostarele. Na bližnjih klopcah je sedelo nekaj stanovalcev doma in njihovi obiskovalci. Čutila sem začudene in rahlo srepe poglede, češ kaj pa kolesarka tukaj počne in zakaj fotografira te nepomembne bajerje. :) Hitro sem naredila nekaj fotografij in prepustila bajer nazaj njim, ki tamkaj živijo.

  Preberi več »
   
 • Prevojski ribniki

  46.18216 14.81356 12

  Kje najdete 5 ribnikov: v kraju Prevoje pri Šentvidu

  Velikost: 2 ha

  Globina: do 2,5 m

  Obisk vseh petih ribnikov pod okriljem RD Črni graben je bila prava mala odisejada. :D Do prvega se spustiš po kratki makadamski poti in pogled na ribnik ter refleksije dreves v njem te res razveselijo. No, če imaš pač rad vodo tako, kot jo imam jaz. Tablo z opozorilom, da je tu zasebno zemljišče, sem ignorirala, saj nisem bila edina obiskovalka. Dve sprehajalki sta se lenobno na pomolu nastavljali soncu, jaz pa sem si z objektivom privoščila dva laboda, ki nista čisto vedela, ali jima grem na živce ali bi bila do mene ravnodušna. :D Slednje stališče je za nekaj trenutkov prevladovalo pri enem izmed njiju (predvidevam, da je bila labodka), ki je moment izkoristil(a) za poziranje*. :P Želela sem s kolesom okoli ribnika, rila sem s kolesom po neurejeni poti in neravnem polju. Kaj kmalu me je ustavila njiva, ki me je tiho usmerila na kolovoz, nekoliko višje. Prebrala sem ji iz zemlje, da si je v tistem trenutku rekla: “Ha, si mislila, a?” :D

  Preberi več »
   
 • Strahomerski ribnik

  45.93596 14.48940 13

  Kje ga najdete: južno od obcestnega naselja Strahomer na južnem robu Ljubljanskega barja

  Površina: 2 ha
  Globina: 1,6 m

  To je ribnik, ki ga ne bi v sanjah našla kar tako, če ne bi bil na seznamu vseh slovenskih stoječih voda. Ko prideš k ribniku, se ti zdi, da si prišel na konec sveta, ali pa vsaj na konec širšega obrobja Ljubljane.

  Preberi več »
   
 • Ribniki v dolini Drage

  45.94625 14.54087 13

  Koliko jih je: 7
  Kje jih najdete: južno in zahodno od zaselka Draga na južnem obrobju Ljubljanskega barja
  Površina: 9 ha
  Globina: 1 do 4 m


  Ribniki dajejo svoj pečat Ljubljanskemu barju že od 18. stoletja, ko so jih izkopali z za kopanje gline in ribogojništvo. Danes so namenjeni ekstenzivnemu robogojništvu in so prava oaza življenja, saj v njih domuje menda okrog 130 različnih vrst ptic.

  Preberi več »
   
 • Ribogojnica Povodje

  46.13868 14.47985 15

  Kje jo najdete: kraj Povodje pri Šmartnem

  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Nisem prepričana, če lahko ta mali ribnik sploh umestim v svoj seznam, ampak ne morem, da ne bi, če je pač ribnik! :)

  Preberi več »
   
 • Ribnik Šmartno

  46.13479 14.47798 15

  Kje ga najdete: v kraju Šmartno pod Šmarno Goro pri Ljubljani

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnik je pod okriljem Ribiške družine Medvode. Prikupno majhen, okoli katerega je speljana lepa potka, okrašena z lesenimi klopcami, ki kar vabijo, da se usedeš in zaužiješ energijo narave. Ob obisku sem zmotila miren sprehod račje družine, ki se je nejevoljno odpravila nazaj v ribnik, da se mi je umaknila. :)

  Preberi več »
   
 • Zbiljsko jezero

  46.15565 14.41907 13

  Kje ga najdete: na reki Savi pri kraju Zbilje

  Velikost: 69 ha
  Globina: 20 m

  Zbiljsko jezero je zajezitveno jezero, ki sicer po osnovni definiciji ni čisto pravo, saj ni stoječa voda, okrog in okrog obdana s kopnim. Najbolj je znano po čudovitih labodih, ki krasijo vodno gladino jezera. Prav meditativno jih je opazovati, kako v jatah ali v dvoje drsijo po površini, vzletajo kot mala bela letala in jih s spoštovanjem opazovati čisto od blizu, saj so vajeni ljudi. Če se le spomnite, vzemite kakšen košček kruha, da se jim prikupite. ;) Ob njem je čudovito posedeti v bližnjih lokalčkih, ki ponujajo lep razgled na jezero.

  Preberi več »
   
 • Ribnik pri Gmajnarju

  46.05175 14.62114 15

  Kje ga najdete: med makadamskimi potmi med Zaloško in Litijsko cesto v Zalogu pri Ljubljani

  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Mali skriti ribnik, ki ga na Google Maps ne najdeš. Odkrila sem ga po naključju en dan, ko sem po službi hitela na kolo na krajšo turo.

  Preberi več »
   
 • Koseški bajer

  46.06731 14.46911 16

  Kje ga najdete: na obrobju Ljubljane, natančneje na zahodni strani Šišenskega hriba vzhodno od soseske Mostec

  Velikost: 3,8 ha
  Globina: 3 m

  Koseški bajer, Martinek bajer ali Koseško jezero je manjše jezero na obrobju Ljubljane, ki je zelo priljubljena točka Ljubljančanov. Okrog je urejena sprehajalna pot s klopmi, ob jezeru pa par razglednih pomolov in čudovita lesena ploščad v obliki čolna. Ob sončnem dnevu na terasi posedajo domačini in uživajo sončne žarke. Nemalo je tudi mladine, ki s seboj prinese kakšno pločevinko piva in s telefonom v roki lovijo instafotke. ;)

  Preberi več »
   
 • Podpeško jezero

  45.96878 14.43208 15

  Kje ga najdete: pri vasi Jezero v bližini Podpeči v Občini Brezovica

  Velikost: 1,2 ha
  Globina: do 51 m

  Domačini mu pravijo tudi Krimsko, Podkrimsko jezero, Jezero pod Planinco ali Jezero pod sv. Ano ali preprosto Jezero.

  Krasi južni obronek Ljubljanskega barja, njegova posebnost pa je globoko brezno, doslej raziskano do globine 51 metrov, s čimer se to prikupno jezero uvršča med najgloblje v Sloveniji. 51 metrov, kdo bi si mislil, da ima to mini jezerce takšne globine!

  Preberi več »
   
 
Prvi7891011NaslednjiZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

  

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.