Klavze kanomlja napoleonove ovcjakove klavze 5 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Kanomeljske klavže

Kje jih najdete: v gozdu med Vojskim in Srednjimi Kanomljami

Velikost: neznano

Globina: neznano

Kanomeljske ali Ovčjaške klavže, visoke vodne pregrade na reki Idrijci v Spodnji Kanomlji veljajo za najbolj mogočne klavže na Idrijskem. Ob klavžah se v soncu svetlika prikupno jezero.

Galerija

 
 

Do “slovenskih piramid”, kot jim pravijo zaradi svoje mogočnosti in lepote, vodijo makadamski klanci, ki jih je na Idrijskem veliko. Cesta, ki vodi tudi proti slapu Ovčjak, vas bo kilometer pred jezerom usmerila na pešpot, ki jo lahko premagate tudi z gorskim kolesom.

Zgrajene so bile za potrebe rudnika. Do začetka 20. stoletja za transport lesa ni bilo ustreznih gozdnih cest in prevoznih sredstev, zato je bil najprimernejši način plavljenje po naravnih vodnih poteh. Izjemno izpopolnjen sistem plavljenja po reki Idrijci in njenih pritokih je s pomočjo klavž neprekinjeno deloval od konca 16. stoletja do velike povodnji leta 1926, ki je podrla leseno lovilno pregrado – grablje v Idriji in Spodnji Idriji (vir: Visit-idrija.si).


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.