Manca korelc mj 3 manjsa 1 sl
 
 

Seznam vrhov, ki sem jih doživela nad jezeri.

Moji hribi je zbirka hribov in gora, od koder lahko občudujemo razgled na Moja jezera.

 
 
 

Karavanke

Karavanke
 
Razvrsti po:
 
 • Begunjščica

  46.42194 14.23167 12

  Čudovit razgled na Blejsko jezero.

  Begunjščica: 2060 m

  Čas hoje: 3.30 minut

  Poti je več, jaz sem izbrala krožno pot: čez planino Prevala do Begunjščice, mimo Roblekovega doma, čez Rožo nazaj.

  O dostopu preberite na hribi.net.

  Preberi več »
   
 • Špik - Velenje

  46.38735 15.18638 16

  Čudovit razgled na Šaleška jezera.

  Špik: 1108 m

  Čas hoje: 30 minut

   

  Dostop do izhodišča:
  S ceste Velenje - Slovenj Gradec se med vasema Paka pri Velenju in Zgornji Dolič pri oznaki ceste med 5,5 in 6km desno (iz Slovenjegraške smeri pa levo) odcepi cesta h kamnolomu. Usmerimo se na to cesto, ki pred kamnolom zavije levo in se nato vzpenja do doma na Paškem Kozjaku, kjer parkiramo.

  Opis poti:
  Od doma nadaljujemo po cesti naprej v smeri Svetega Jošta. Po minuti hoje pa nas markacije usmerijo levo navzgor na kolovoz. Naprej se vzpenjamo po kolovozu, ki nas po približno 15 minutah pripelje na cesto. Nadaljujemo levo in po nekaj korakih nas cesta pripelje do cerkve Svetega Jošta. Na drugi strani cerkve v bližini šole pa opazimo smerokaze, kjer nas smerokaz za Špik usmeri levo. Po nekaj metrih nadaljnje hoje pridemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi zgornji cesti, ki nas kmalu pripelje do šolskega igrišča. Cesta se za igriščem spremeni v kolovoz, ki nas čez travnik pripelje v gozd. Sledi le še nekaj minut zložnega vzpona do vrha Špika.

  Vir: hribi.net

  Preberi več »
   
 • Vodemla

  46.38671 15.13443 16

  Čudovit razgled na Šaleška jezera.

  Vodemla: 780 m

  Čas hoje: 45 minut

  Na vrhu Skalnega hriba se ne vidi na jezera, na poti je razgledna toka Vodemla, od koder se prekrasno vidi na Šaleška jezera. 

  Dostop do izhodišča:
  Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velenja. V glavnem krožišču (2. krožišče) v Velenju, pod skakalnico, nadaljujemo naravnost (2. izvoz) v smeri Šoštanj - Mozirje. Nato v semaforiziranem križišču zavijemo desno. Vozimo naravnost, preko železniške proge, po klancu navzgor do naslednjega krožišča. Izberemo 3. izvoz v smeri mestnega stadiona. Sledi naslednje krožišče, v katerem izberemo 1. izvoz v smeri Škale - Graška gora. Peljemo se mimo stadiona in mimo Škalskega jezera do kraja Škale. Sledi križišče, v katerem zavijemo desno proti Cirkovcam. Peljemo se skozi kraj Hrastovec do table, ki označuje konec kraja.
  Parkiramo tukaj ali višje ob cesti na primernem mestu.

  Opis poti:
  Od table, ki označuje konec kraja Hrastovec, gremo po cesti navzgor. Po manj kot 100 m smo pozorni na jašek, desno ob cesti. Tukaj zapustimo cesto in stopimo na travnik. Približno 100 m hodimo po obronku gozda, nato pa zavijemo levo na pot v gozd.

  Kmalu prečimo gozdno vlako in nadaljujemo po grebenu. Od tukaj naprej sledimo rumenim oznakam. Ponovno prečimo gozdno vlako. Pot vodi sedaj po širokem grebenu strmo v klanec.

  Ko pridemo do poseke, se nam odpre lep pogled na celotno Šaleško dolino s hribi v ozadju. Vidno je posavsko hribovje (od Gozdnika do Čemšeniške planine), Gora Oljka, Golte, Smrekovec, Raduha in Peca. Malo naprej se pot po grebenu konča in priključi na gozdno vlako. Sledimo ji mimo krmišča in daljnovoda do mesta, kjer nas oznaka za Skalni vrh usmeri levo. Sledimo oznakam. Po približno 5 minutah prispemo na vrh.

   

  Vir: hribi.net

   

  Preberi več »
   
 • Vajnež

  46.44306 14.15111 12

  Čudovit razgled na Blejsko jezero.

  Vajnež: 2104 m

  Čas hoje: 2 uri in 25 minut

  Dostop do izhodišča:

  Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost Koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo po levi spodnji cesti, ki se nato kar nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine. Cesta nas nato vodi mimo odcepa poti na Ajdno ter se za tem prične strmeje vzpenjati po občasno precej slabi cesti. Cesta se nato ponovno položi in nas mimo Potoške planine pripelje do studenca Urbas, v bližini katerega je nekaj manjših parkirišč.
  Iz most do izhodišča je približno 10 km vožnje.

  Opis poti:
  S parkirišča se najprej sprehodimo do studenčka Urbas, tu pa opazimo planinsko tablo za planino Belščico, ki nas usmeri na sprva nekoliko težje sledljivo peš pot. Prvih 15 minut hoje se pot le zložno, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje gozd postaja vse redkejši in počasi preide v pas rušja, pot pa se začne obračati vse bolj proti zahodu. Po dobri uri hoje pa stopimo na travnata pobočja in pot nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do bivaka na Belščici (zasilni bivak).
  Od bivaka nadaljujemo naprej proti severu in že po nekaj korakih opazimo nekoliko slabše vidno stezico, ki se usmeri ostro desno (smer vzhod). Naprej se vzpenjamo po omenjeni stezici, ki se prečno vzpenja čez občasno nekoliko bolj strma pobočja. Pot, ki preči dve izrazitejši grapi pa nas višje pripelje na markirano pot, kateri sledimo v desno, a le do mesta, kjer nas oznaka za Vajnež usmeri levo navzgor.

  Vir: hribi.net

  Preberi več »
   
 • Potoški Stol

  46.43659 14.15316 15

  Čudovit razgled na Blejsko jezero.

  Potoški Stol: 2014 m

  Čas hoje: 2 uri in 15 minut

  Dostop do izhodišča:
  Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost Koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo po levi spodnji cesti, ki se nato kar nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine. Cesta nas nato vodi mimo odcepa poti na Ajdno ter se za tem prične strmeje vzpenjati po občasno precej slabi cesti. Cesta se nato ponovno položi in nas mimo Potoške planine pripelje do studenca Urbas, v bližini katerega je nekaj manjših parkirišč.

  Za dostop se plača 10 €.

  Opis poti:
  S parkirišča se najprej sprehodimo do studenčka Urbas, tu pa opazimo planinsko tablo za planino Belščico, ki nas usmeri na sprva nekoliko težje sledljivo peš pot. Prvih 15 minut hoje se pot le zložno, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje gozd postaja vse redkejši in počasi preide v pas rušja, pot pa se začne obračati vse bolj proti zahodu. Po dobri uri hoje pa stopimo na travnata pobočja in pot nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do bivaka na Belščici (zasilni bivak).
  Od bivaka nadaljujemo naprej proti severu in že po nekaj korakih opazimo nekoliko slabše vidno stezico, ki se usmeri ostro desno (smer vzhod). Naprej se vzpenjamo po omenjeni stezici, ki se prečno vzpenja čez občasno nekoliko bolj strma pobočja. Pot, ki preči dve izrazitejši grapi pa nas višje pripelje na markirano pot, kateri sledimo v desno. Že po nekaj korak hoje po markirani poti pa se v levo odcepi pot na Vajnež (20 minut), mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se rahlo obrne v desno in nas po nekaj korakih spusta pripelje v dolinico med Vajnežem in Potoškim Stolom (v bližini Vajneževega sedla). Pot omenjeno dolinico samo preči in se nato strmeje vzpne proti grebenu Potoškega Stola. Na grebenu markirana pot zavije levo, mi pa ji sledimo do mesta, kjer le ta zapusti greben. Nadaljujemo naravnost po širokem in zložnem grebenu, vse do vrha Potoškega Stola, katerega pa dosežemo v nekaj 10 korakih hoje.
  Z vrha se lahko spustimo nekaj deset metrov do križa na Potoškem stolu.

  Vir: hribi.net

  Preberi več »
   
 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.