DO SEDAJ OBISKALA ŽE

964

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

  

 
 
 
 
 
 
 
 

Osrednjeslovenska regija

Osrednjeslovenska regija
 
Razvrsti po:
 
 • Drtijsko jezero

  46.13442 14.76405 13

  Kje ga najdete: severno od kraja Drtija pri Moravčah

  Velikost: 5,1 ha

  Globina: 20 m

  Drtijsko jezero s fantastičnim drugim imenom Havaji je nastalo umetno v nekdanjem peskokopu kremenovega peska. Včasih je bilo globoko kar 35 metrov, danes pa je za šestino manjše in globoko do 20 m. Služi kot odlagalni bazen pri separaciji blata kremenovega peska v Drtiji.

  Preberi več »
   
 • Bajer v Zgornji Dobravi

  46.13662 14.77325 13

  Kje ga najdete: v kraju Zgornja Dobrava zahodno od Moravč

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Pri bajerju sem se ustavila za kratek čas, saj nanj pazi tabla s prepovedjo približanja zaradi blatnih mas. Ko pristopiš zraven, te objame malo strašljiv občutek zaradi tišine, vsak korak pa je počasen in previden.


  Preberi več »
   
 • Phliški bajer

  46.16606 14.53745 13

  Kje ga najdete: pri naselju Šinkov Turn blizu Mengša

  Velikost: 1,5 ha

  Globina: do 1,3 m

  To jezerce je eno mojih najljubših odkritij. Skrito med drevje, ne daleč stran od ceste. Prikolesarila sem iz Ljubljane, preko Vojskega po čudovitih manjših, ovinkastih in gorindol cestah. Cel čas sem razmišljala, kako čudovite kraje lahko vidimo, če zapustimo vsem znane poti in se prepustimo avanturistični duši.

  Preberi več »
   
 • Tivolski ribnik

  46.05216 14.49466 15

  Kje ga najdete: v parku Tivoli v Ljubljani

  Velikost: 0,46 ha

  Globina: do 1,2 m

  Prikupen mestni ribnik, ujet v jugovzhodni kotiček ljubljanskega mestnega parka Tivoli. Kot priseljena Ljubljančanka se sicer zelo redko odpravim k njemu, morda zato, ker ni ravno skrit. :)

  Preberi več »
   
 • Podplešivica

  45.99305 14.39097 14

  Kje jo najdete: med naseljema Podplešivica in Notranje Gorice

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Razdrobljena stoječa voda se nahaja na robu Ljubljanskega barja. Ko sem prišla blizu, me je razočarala tabla, ki sporoča, da je tukaj zasebna lastnina. Spoštujem zasebnost, zato sem se le na kratko sprehodila med vodo na drugi strani, kjer ni bilo table.

  Preberi več »
   
 • Sinjegoriški ribnik

  45.97119 14.31644 14

  Kje ga najdete: na južni strani naselja Sinja Gorica pri Vrhniki

  Velikost: 0,25 ha

  Globina: 3 m

  Tik ob ribniku stoji koča Ribiške družine Vrhnika. Pri ribniku na drevesu je pritrjena tabla, ki svari, da je namenjen samo članom ribiške družine od petka do nedelje. Nekako nezaželeno sem se tam počutila. :D

  Preberi več »
   
 • Ribniki pri stari opekarni

  45.97000 14.31002 13

  Kje jih najdete: ob Ljubljanici na Vrhniki

  Velikost: 2,4 ha

  Globina: 3 m

  K tem ribnikom sem se s kolesom odpravila že lani, toda prišla sem z napačne strani, zato nisem prišla bliže. Tokrat sem šla pravilno s smeri Verda, po cesti tik ob avtocesti in jih sredi sončne tople nedelje zagledala. Bila je ljubezen na prvi vodni pogled ...  Preberi več »
   
 • Ribnik Želodnik

  46.16098 14.63808 13

  Kje ga najdete: severno od vasi Želodnik pri Domžalah

  Velikost: 2,8 ha

  Globina: do 2 m

  Ta ribnik me je ob obisku zelo lepo presenetil. Z mirno vodno gladino kraljuje ne daleč stran od glavne ceste, rahlo skrit za drevjem, tako da moraš nujno stopiti tisti korak več, ki ga večina na naredi. Je večji, kot sem si predstavljala z zemljevida, zanj je značilna nekakšna skakalnica na sredini. Če kdo ve, kaj točno to je in čemu je namenjeno (če je sploh čemu), naj mi, prosim, sporoči. :)


  Preberi več »
   
 • Kersnikov ribnik

  46.16943 14.68342 16

  Kje ga najdete: v vasi Brdo pri Lukovici med Domžalami in Blagovico

  Velikost: 0,1 ha

  Globina: do 3 m

  Mali ribnik je dobil ime po Janku Kersniku, znanem slovenskem pisatelju, rojenem v kraju Brdo pri Lukovici. Krasi park ob gradu z istim imenom, ki je bil zgrajen v 16. stoletju, med 2. Svetovno vojno pa požgan. Žal je že od takrat le na videz videti mogočen, ko približaš radovedno oko, pa razkrije žalostno ruševinsko notranjost.

  Preberi več »
   
 • Ribnik Florida

  46.15245 14.64025 14

  Kje ga najdete: med polji v kraju Dob pri Domžalah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Na tem koncu Slovenije so tisti, ki dajejo ribnikom imena, zares zabavljači. :D Ne daleč stran je pri Moravčah je namreč ribnik z imenom Havaji. Za Florido mi je povedal ribič ob ribniku Želodnik, ki je pojasnil, da ima takšno ime, ker je enake oblike kot država Florida. Hm, bolj kot ju primerjam, manj podobnosti vidim, pravzaprav. :D

  Preberi več »
   
 • Gradiško jezero

  46.15770 14.71327 12

  Kje ga najdete: pri kraju Gradišče pri Lukovici

  Velikost: 24 ha

  Globina: 5,5 m

  Gradiško jezero je umetno jezero, mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki so ga zajezili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode. Ime so mu nadeli osnovnošolci Osnovne šole Janka Kersnika Brdo na Brdu pri Lukovici v okviru projekta turističnega krožka, ker se okoliški prebivalci niso mogli zedeniti o imenu. :D

  Preberi več »
   
 • Bajerja v Črnučah

  46.10725 14.53462 15

  Kje ju najdete: v Črnučah pri Ljubljani

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  sem našla na zemljevidu po naključju, ko sem se vračala domov iz Domžal. Zaradi njiju sem zavila na cesto proti Črnučam, kjer se nahajata ob domu za ostarele. Na bližnjih klopcah je sedelo nekaj stanovalcev doma in njihovi obiskovalci. Čutila sem začudene in rahlo srepe poglede, češ kaj pa kolesarka tukaj počne in zakaj fotografira te nepomembne bajerje. :) Hitro sem naredila nekaj fotografij in prepustila bajer nazaj njim, ki tamkaj živijo.

  Preberi več »
   
 
Prvi7891011ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

  

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.