DO SEDAJ OBISKALA ŽE

793

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

  

 
 
 
 
 
 
 
 

Osrednjeslovenska regija

Osrednjeslovenska regija
 
Razvrsti po:
 
 • Sinjegoriški ribnik

  45.97119 14.31644 14

  Kje ga najdete: na južni strani naselja Sinja Gorica pri Vrhniki

  Velikost: 0,25 ha

  Globina: 3 m

  Tik ob ribniku stoji koča Ribiške družine Vrhnika. Pri ribniku na drevesu je pritrjena tabla, ki svari, da je namenjen samo članom ribiške družine od petka do nedelje. Nekako nezaželeno sem se tam počutila. :D

  Preberi več »
   
 • Ribniki pri stari opekarni

  45.97000 14.31002 13

  Kje jih najdete: ob Ljubljanici na Vrhniki

  Velikost: 2,4 ha

  Globina: 3 m

  K tem ribnikom sem se s kolesom odpravila že lani, toda prišla sem z napačne strani, zato nisem prišla bliže. Tokrat sem šla pravilno s smeri Verda, po cesti tik ob avtocesti in jih sredi sončne tople nedelje zagledala. Bila je ljubezen na prvi vodni pogled ...  Preberi več »
   
 • Ribnik Želodnik

  46.16098 14.63808 13

  Kje ga najdete: severno od vasi Želodnik pri Domžalah

  Velikost: 2,8 ha

  Globina: do 2 m

  Ta ribnik me je ob obisku zelo lepo presenetil. Z mirno vodno gladino kraljuje ne daleč stran od glavne ceste, rahlo skrit za drevjem, tako da moraš nujno stopiti tisti korak več, ki ga večina na naredi. Je večji, kot sem si predstavljala z zemljevida, zanj je značilna nekakšna skakalnica na sredini. Če kdo ve, kaj točno to je in čemu je namenjeno (če je sploh čemu), naj mi, prosim, sporoči. :)


  Preberi več »
   
 • Kersnikov ribnik

  46.16943 14.68342 16

  Kje ga najdete: v vasi Brdo pri Lukovici med Domžalami in Blagovico

  Velikost: 0,1 ha

  Globina: do 3 m

  Mali ribnik je dobil ime po Janku Kersniku, znanem slovenskem pisatelju, rojenem v kraju Brdo pri Lukovici. Krasi park ob gradu z istim imenom, ki je bil zgrajen v 16. stoletju, med 2. Svetovno vojno pa požgan. Žal je že od takrat le na videz videti mogočen, ko približaš radovedno oko, pa razkrije žalostno ruševinsko notranjost.

  Preberi več »
   
 • Ribnik Florida

  46.15245 14.64025 14

  Kje ga najdete: med polji v kraju Dob pri Domžalah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Na tem koncu Slovenije so tisti, ki dajejo ribnikom imena, zares zabavljači. :D Ne daleč stran je pri Moravčah je namreč ribnik z imenom Havaji. Za Florido mi je povedal ribič ob ribniku Želodnik, ki je pojasnil, da ima takšno ime, ker je enake oblike kot država Florida. Hm, bolj kot ju primerjam, manj podobnosti vidim, pravzaprav. :D

  Preberi več »
   
 • Gradiško jezero

  46.15770 14.71327 12

  Kje ga najdete: pri kraju Gradišče pri Lukovici

  Velikost: 24 ha

  Globina: 5,5 m

  Gradiško jezero je umetno jezero, mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki so ga zajezili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode. Ime so mu nadeli osnovnošolci Osnovne šole Janka Kersnika Brdo na Brdu pri Lukovici v okviru projekta turističnega krožka, ker se okoliški prebivalci niso mogli zedeniti o imenu. :D

  Preberi več »
   
 • Bajerja v Črnučah

  46.10725 14.53462 15

  Kje ju najdete: v Črnučah pri Ljubljani

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  sem našla na zemljevidu po naključju, ko sem se vračala domov iz Domžal. Zaradi njiju sem zavila na cesto proti Črnučam, kjer se nahajata ob domu za ostarele. Na bližnjih klopcah je sedelo nekaj stanovalcev doma in njihovi obiskovalci. Čutila sem začudene in rahlo srepe poglede, češ kaj pa kolesarka tukaj počne in zakaj fotografira te nepomembne bajerje. :) Hitro sem naredila nekaj fotografij in prepustila bajer nazaj njim, ki tamkaj živijo.

  Preberi več »
   
 • Prevojski ribniki

  46.18216 14.81356 12

  Kje najdete 5 ribnikov: v kraju Prevoje pri Šentvidu

  Velikost: 2 ha

  Globina: do 2,5 m

  Obisk vseh petih ribnikov pod okriljem RD Črni graben je bila prava mala odisejada. :D Do prvega se spustiš po kratki makadamski poti in pogled na ribnik ter refleksije dreves v njem te res razveselijo. No, če imaš pač rad vodo tako, kot jo imam jaz. Tablo z opozorilom, da je tu zasebno zemljišče, sem ignorirala, saj nisem bila edina obiskovalka. Dve sprehajalki sta se lenobno na pomolu nastavljali soncu, jaz pa sem si z objektivom privoščila dva laboda, ki nista čisto vedela, ali jima grem na živce ali bi bila do mene ravnodušna. :D Slednje stališče je za nekaj trenutkov prevladovalo pri enem izmed njiju (predvidevam, da je bila labodka), ki je moment izkoristil(a) za poziranje*. :P Želela sem s kolesom okoli ribnika, rila sem s kolesom po neurejeni poti in neravnem polju. Kaj kmalu me je ustavila njiva, ki me je tiho usmerila na kolovoz, nekoliko višje. Prebrala sem ji iz zemlje, da si je v tistem trenutku rekla: “Ha, si mislila, a?” :D

  Preberi več »
   
 • Strahomerski ribnik

  45.93596 14.48940 13

  Kje ga najdete: južno od obcestnega naselja Strahomer na južnem robu Ljubljanskega barja

  Površina: 2 ha
  Globina: 1,6 m

  To je ribnik, ki ga ne bi v sanjah našla kar tako, če ne bi bil na seznamu vseh slovenskih stoječih voda. Ko prideš k ribniku, se ti zdi, da si prišel na konec sveta, ali pa vsaj na konec širšega obrobja Ljubljane.

  Preberi več »
   
 • Ribniki v dolini Drage

  45.94625 14.54087 13

  Koliko jih je: 7
  Kje jih najdete: južno in zahodno od zaselka Draga na južnem obrobju Ljubljanskega barja
  Površina: 9 ha
  Globina: 1 do 4 m


  Ribniki dajejo svoj pečat Ljubljanskemu barju že od 18. stoletja, ko so jih izkopali z za kopanje gline in ribogojništvo. Danes so namenjeni ekstenzivnemu robogojništvu in so prava oaza življenja, saj v njih domuje menda okrog 130 različnih vrst ptic.

  Preberi več »
   
 • Ribogojnica Povodje

  46.13868 14.47985 15

  Kje jo najdete: kraj Povodje pri Šmartnem

  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Nisem prepričana, če lahko ta mali ribnik sploh umestim v svoj seznam, ampak ne morem, da ne bi, če je pač ribnik! :)

  Preberi več »
   
 • Ribnik Šmartno

  46.13479 14.47798 15

  Kje ga najdete: v kraju Šmartno pod Šmarno Goro pri Ljubljani

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnik je pod okriljem Ribiške družine Medvode. Prikupno majhen, okoli katerega je speljana lepa potka, okrašena z lesenimi klopcami, ki kar vabijo, da se usedeš in zaužiješ energijo narave. Ob obisku sem zmotila miren sprehod račje družine, ki se je nejevoljno odpravila nazaj v ribnik, da se mi je umaknila. :)

  Preberi več »
   
 
Prvi7891011ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

  

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.