Ljubljana ruska daca jezera slovenije moja jezera manca korelc 0 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Jezero Ruska dača

Kje ga najdete: v Zgornjih Gameljnah
Velikost: neznano
Globina: neznano

Ruska dača je izjemna vila v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani. NJeno zgodbo poznam že nekaj časa, saj so mi jo opisali v podjetju, za katerega sem delala kratek čas. Ko sem pred dobrim tednom videla objavo, da so naredili tudi jezero, pa me je kar odpihnilo tja.

In še en razlog sem imela - Tino Mušič, vodičko, ki sem jo spoznala dolga leta nazaj, ko sem v Kompasu delala kot praktikantka. Ves ta čas, nabralo se je več kot 15 let, sva ostali v stiku in tako sem odhitela neko v sredo na voden ogled, odličen sok in jezero.

Voden ogled traja uro in pol, v tem času nas je Tina popeljala v leto 1908, ko so v Ruski dači še živeli. Vsak predmet v vili je z namenom postavljen na svoje mesto. Lastnik Aleš Musar je poskrbel za vsak detajl, ki nosi svojo zgodbo. V vii spoznate modri in zeleni salon, knjižnico, sobi za prenočišče, mnogo slik in drugih predmetov.

Poleti ob četrtkih prirerajo koncerte v živo, ki morajo biti res doživetje.

Ob vili nastaja vrt z rastlinami, ki so bile značilne za vrtove tistega časa. Na njem raste češnja, leska in druge vrste.

Pa jezero? Videla sem ga čisto svežega, starega komaj nekaj tednov. Poln lokvanjev in drugih rastlin, ki niso tam po naključju, ampak tudi premišljeno.

Ruska dača sicer pomeni podeželsko hišo, ki si jo dobil v dar. Danes bi ji rekli vikend hišica.

Več o Ruski dači preberite na: https://www.ruska-daca.si/

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.