DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1417

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
Manca korelc moja jezera cesnjevek sl
 
 
 
 
 

Visokogorska

Visokogorska
 
Razvrsti po:
 
 • Krvava lokev

  46.32712 14.54383 12

  Kje jih najdete (3 lokve): na planini Koren in Dolga njiva
  Velikost: neznano
  Globina: 1 m

  Dostop: z gondolo do Krvavca > vzpon na Zvoh > Jezero na Zvohu > Greben Jež > vzpon na Vrh Korena > Naprej prodi Kalškem grebenu > Škrbina > Jezero Krvava Lokev > spust na planino Dolga njiva > vzpon na Krvavec

  Jezerce Krvava lokev ali Krvava mlaka je še eno v zbirki gorskih jezer! Ime je dobilo po značilnem rdečem dnu, ki spominja na kri. Leži v Kalcih med Jermanovim turnom in Kalškim grebenom na nadmorski višini približno 1700 metrov.

  Kako je nastala (vir Planinski vestnik): V veliki kotanji pod vzhodnim ostenjem južnega dela Kalškega grebena se je na dnu nabrala plast neprepustnega blata, ki je nastala s preperevanjem rdečkastega apnenca in glinencev. Ko se topi sneg in ob močnih padavinah, se na tej plasti zbira voda in tam ostaja. Tako nastane jezerce.

  Preberi več »
   
 • Jezero v Lužnici

  46.25556 13.68565 14

  Kje ga najdete: v Krnskem pogorju v ledeniški dolini Peski

  Velikost: 0,5 ha

  Globina: 8 m

  Čudovito visokogorsko jezero v Lužnici se nahaja v Krnskem pogorju v ledeniški dolini Peski. Je najvišje ležeče Krnsko jezero. V trenutku očara s svojo lepoto, izjemnimi razgledi in posebnimi doživetji.

  Ima bistro vodo, ki je ravno prav mrzla za ohladitev popotniških nog, zanimivo podvodno rastlinje, v njem pa živi tudi nekaj vrst rakcev. 


  Preberi več »
   
 • Črno jezero

  46.29880 13.79560 14

  Nadmorska višina: 1319 m

  Kje ga najdete: v Triglavskem narodnem parku vzhodno od Bohinjskega jezera

  Velikost: 2,5 ha

  Globina: 6 m


  Črno jezero, eno izmed Triglavskih sedmerih jezer je na 1319 nadmorske višine najnižje ležeče oziroma zadnje jezero v dolini Triglavskih jezer. Ime je dobilo zaradi lege v kotanji sredi gozda, ki se razprostira tik za robom Komarče. Zaradi razmeroma nizke nadmorske višine je najtoplejše izmed Sedmerih jezer. Preko njega se stekajo vode višje ležečih jezer in se stekajo v siju padajočega slapa Savice.

  Preberi več »
   
 • Jezero na Planini pri jezeru

  46.31095 13.82687 15

  Kje ga najdete: v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjem

  Nadmorska višina: (1.453 m)

  Velikost: 1,4 ha

  Globina: 15 m

  Jezero pri Koči na Planini pri Jezeru je prelepo jezero, obdano s temnim smrekovim gozdom. Lahko se odpravite na sprehod okoli jezera, toda breg je precej močvirnat.

  Gorskih razgledov tukaj ni, vas bodo pa očarali pogledi na prelepe lesene hiške v okolici.

  Planinska koča je odprta od konca maja do konca septembra. V dveh gostinskih prostorih je v njej na voljo 80 sedežev, v sedmih sobah pa 79 postelj. V brunarici je sedem ležišč, v zimski sobi pa lahko prenoči devet oseb. Seveda se lahko tudi okrepčate s tipičnimi pohodniškimi jedmi.

  Preberi več »
   
 • Luža pod Viševnikom

  46.30398 13.81186 14

  Kje ga najdete: pod planino Viševnik v Triglavskem narodnem parku

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Jezero, ki smo ga ljubkovalno poimenovali luža pod Viševnikom, se nahaja pod planino Viševnik. Do njega vodi zelo zaraščena pot z visokim rastjem in prikupnimi barvnimi cvetlicami, jezero pa obdajajo sloke smreke.

  Na zahodni strani jezera se nahaja Črno jezero, eno od Triglavskih sedmerih jezer, na vzhodni pa jezero pri koči na Planini. Vsi trije bodo sestavili čudovit pohodniški izlet.  Preberi več »
   
 • Vodotočno jezero

  46.34747 14.65628 14

  Kje ga najdete: ob pastirski koči na Dleskovški planoti

  Velikost: 0,2 ha

  Globina: 1 m

  Malo jezerce v obliki srca leži na prekrasni Dleskovški planoti. Ujeto je v kotanji ob prikupni mali pastirski koči Vodotočnik, ki bi jo z veseljem imela za svojo vikend hiško.

  Preberi več »
   
 • Dupeljsko jezero

  46.28936 13.69810 14

  Kje ga najdete: v Triglavskem narodnem parku blizu Krnskega jezera

  Velikost: 44 arov

  Globina: 3,6 m

  Dostop: 100 metrov od koče pri Krnskih jezerih malo pred smerjo za goro Velika Baba najdete malo križišče, kjer zavijete desno dol in po 5 minutah pridete k jezeru


  Ko sem pri koči pri Krnskem jezeru eno obiskovalko povprašala po smeri do tega jezerca, je izjavila, da je tisto ena “mlakuža”. Kako malo ljudje vedo …

  Preberi več »
   
 • Krnsko jezero

  46.28615 13.68381 12

  Kje ga najdete: v Triglavskem narodnem parku pod vrhom Krn

  Dostop: pri Planinskem domu dr. Klementa Juga v Lepeni

  Velikost: 5,9 ha

  Globina: 18 m

  Leži na višini 1391 m

  Krnsko jezero v Triglavskem narodnem parku pod mogočnim vrhom Krn je prvo visokogorsko jezero v sklopu projekta in obenem največje visokogorsko jezero v Sloveniji.

  Preberi več »
   
 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.