Crno jezero triglavska sedmera jezera 4 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Črno jezero

Nadmorska višina: 1319 m

Kje ga najdete: v Triglavskem narodnem parku vzhodno od Bohinjskega jezera

Velikost: 2,5 ha

Globina: 6 m


Črno jezero, eno izmed Triglavskih sedmerih jezer je na 1319 nadmorske višine najnižje ležeče oziroma zadnje jezero v dolini Triglavskih jezer. Ime je dobilo zaradi lege v kotanji sredi gozda, ki se razprostira tik za robom Komarče. Zaradi razmeroma nizke nadmorske višine je najtoplejše izmed Sedmerih jezer. Preko njega se stekajo vode višje ležečih jezer in se stekajo v siju padajočega slapa Savice.

Galerija

 
 

Kako do jezera?

Malo težji dostop do Črnega jezera je čez strmo in v zgornjem delu zavarovano Komarčo, ki vodi od parkirišča pri koči Savica. Pot se dobro uro in pol strmo vzpenja po večinoma senčni gozdnati steni. Na težjih mestih so nam v pomoč jeklenice. Daljša opcija je prek doma čez Komno, jaz pa sem izbrala pot od Planine Blato.

Podrobnosti o dostopih dobite na hribi.net >> 

Ideja z nasveti za izlet - od koče na Planini do Črnega jezera - 3 jezera (eno jezero bonus)

Od Bohinjske Bistrice zavijete proti Stari Fužini, nato uberete levo proti Planini Blato. Na poti vas bo pričakala rampa, ki oznanja, da je treba plačati 10 € za cel dan. Vzamete listek (plačate za nazaj) in nadaljujete pot navkreber, kjer na koncu ceste parkirate. Bodite zgodni, saj je precejšnja gneča na vrhu.

Dobra ura zmerne hoje po lahki poti vas bo popeljala do koče na Planini pri jezeru, nato čez planino Viševnik do Črnega jezera. Vse skupaj boste v eno smer hodili kakšne 3 ure. Gorskih razgledov sicer ni veliko, večji del poti se hodi po gozdovih. Na poti si privoščite kislo mleko in žgance ter kakšen štamperle za dušo in brbončice.

Bonus jezero je skrito med gozdovi ravno med jezerom pri koči na Planini in Črnim jezerom. Sledite zemljevidu, da najdete zelo zaraščeno pot z visokim rastjem, ki vodi do vode. Presenetila vas bo lepa kulisa cvetlic in smrek.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.