Krvava lokev krvavec moja jezera manca korelc 14 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Krvava lokev

Kje jih najdete (3 lokve): na planini Koren in Dolga njiva
Velikost: neznano
Globina: 1 m

Dostop: z gondolo do Krvavca > vzpon na Zvoh > Jezero na Zvohu > Greben Jež > vzpon na Vrh Korena > Naprej prodi Kalškem grebenu > Škrbina > Jezero Krvava Lokev > spust na planino Dolga njiva > vzpon na Krvavec

Jezerce Krvava lokev ali Krvava mlaka je še eno v zbirki gorskih jezer! Ime je dobilo po značilnem rdečem dnu, ki spominja na kri. Leži v Kalcih med Jermanovim turnom in Kalškim grebenom na nadmorski višini približno 1700 metrov.

Kako je nastala (vir Planinski vestnik): V veliki kotanji pod vzhodnim ostenjem južnega dela Kalškega grebena se je na dnu nabrala plast neprepustnega blata, ki je nastala s preperevanjem rdečkastega apnenca in glinencev. Ko se topi sneg in ob močnih padavinah, se na tej plasti zbira voda in tam ostaja. Tako nastane jezerce.

Tole jezerce sem zelo doživela. Sara, moja prijateljica, je bila vodnica na tej krožni tudi, in je rekla, da se nama zelo mudi, ko sva prišla nad jezerce. Do njega ne vodi pot, ampak brezpotje oziroma melišč. Beli kamni, večji in manjši, ki so se njej zdeli nevarni, meni pa manjša ovira do jezera, ki sem ga želela videti in fotografirati od blizu. Obljubila sem, da bom hitra, in tako sem šla. Spustila sem se drsečih kamnih, ki bi se lahko vsak hip spremenili v plaz. Nekajkrat sem skoraj padla, a me to ni ustavilo. Melišče se je spreminjalo v vedno večje skale, po katerih sem hitro skakala.

Iskala sem optimalno pot do jezera, ki mi je bilo vse bližje. Ko sem uspela priti do lokve, so me pričakale 3 lokve - ena večja,ki jo vidiš od daleč, in še dve majhni. Obkrožila sem jih, naredila nekaj fotografij, par slabih selfijev, in že sem odskakljala nazaj. Gor je seveda težje, ampak sem si ves čas ponavljala, da moram bitri hitra, da ne zamudiva zadnje gondole. "Nimam časa za plaz" je bilo moje vodilo varnosti in narava me je slišala. Varno in zmagoslavno sem pritekla do poti: Sicer zadihana, ampak navdušena nad doživetjem. Izjemno jezerce!

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.