Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Jezero v Lužnici

Kje ga najdete: v Krnskem pogorju v ledeniški dolini Peski

Velikost: 0,5 ha

Globina: 8 m

Čudovito visokogorsko jezero v Lužnici se nahaja v Krnskem pogorju v ledeniški dolini Peski. Je najvišje ležeče Krnsko jezero. V trenutku očara s svojo lepoto, izjemnimi razgledi in posebnimi doživetji.

Ima bistro vodo, ki je ravno prav mrzla za ohladitev popotniških nog, zanimivo podvodno rastlinje, v njem pa živi tudi nekaj vrst rakcev. 


Ko prispete do jezera, si vzemite čas in ga obkrožite. Krasno je z vseh strani, posebej pa bodite pozorni na spomenike iz 1. svetovne vojne. Največji med njimi je granata, vdelana v eno izmed skal ob jezeru, vse okoli pa boste videli ostanke granat, žeblje in podobne opomnike na boje.

Namig za izjemen izlet, ki ponudi naravne in kulturne znamenitosti v enem mahu:

Avto parkirate na parkirišču na planini Kuhinja, do katere pridete čez Novo Gorico, Tolmin ter dveh krasnih vasi, Kamno in Krn. Od tod vas do jezera Lužnica popelje lepo urejena in označena nezahtevna pot, ki jo v turističnem tempu prehodite v 3 urah, rekreativci pa jo boste zagotovo osvojili v dveh urah. Do jezera bo geografe navdušil Rdeči rob, sestavljen iz starejših kamnin. Ime je dobil po rdečkasti barvi zaradi sestave iz krednega in lapornega apnenca.

Od jezera se nato povzpnite na gori Batognica (2.164 m) in Krn (2.244 m), kjer boste priča zanimivim ostankom bojev v 1. svetovni vojni. Gora Batognica je znana po tem, da je bila nekoč višja od Krna, a je zaradi hudih eksplozij v bitkah med Italijani in Avstrijci danes nižja. Čez Batognico je namreč potekala frontna linija in pod vrhovom so bili speljani tako italijanski kot avstrijski rovi, zato vas bodo na poteh spremljale spominske plošče, bunkerji, v živo skalo skopane jame, železni ostanki granat

Na vrhu boste občudovali pogled na Krnsko jezero, največje izmed treh. Nato se spustite do sedla krnska škrbina (2058 m) po lepih in varnih skalnatih stopnicah. Sicer je videti, da imate svoj avtomobil na dosegu roke, ampak se pripravite na nekajurni spust.

Ob planini Zaslap obiščite Podkrnski krog, ki je “od vseh pri nas najdenih domnevnih megalitskih struktur največji, najizrazitejši, najbolj nenavaden in vpadljiv od vseh, doslej najdenih v Julijskih Alpah, ter najbolj primerljiv s podobnimi”, je zapisal avtor knjige Ostaline megalitske kulture v slovenskih Alpah, Janez Bizjak. Franc Šturm sicer zapiše, opozori, da “je zdaj presušeni kal, ki se nahaja nekaj 10 m jugozahodno od kroga sestavni del sistema Krnskega kroga. Ta naj bi bil za obiskovalce celo bolj primerno mesto kot območje znotraj kamnitega kroga.” Voda ima še večjo moč, četudi je ni več.

Preden se odpravite domov (če vas planine, travniki, gore, jezero ne prepričajo v večdnevni oddih), se okrepčajte v koči na planini Kuhinja.

 

Order the book The Slovenia Lakes

Fill in the form. After completing the form, you will receive an invoice by e- mail from my publisher.

    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.