DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1001

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

  

 
 
 
 
 
 
 
 

Osrednjeslovenska regija

Osrednjeslovenska regija
 
Razvrsti po:
 
 • Ribnik pod kamnolomom

  45.91901 14.19663 14

  Kje ga najdete: ob Gorenjski cesti na proti Žibršam

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Pri tej stoječi vodi sem se ustavila in za hip pomislila, ali sploh paše na moj seznam jezer. Ne poznam njegovega namena, verjetno je povezano z bližnjim kamnolomom. Na videz sicer ni nič posebnega, je pa čudovito smaragdne barve. Tako kot rada pravim, ob vsakem jezercu se najde vsaj ena lepota.

  Preberi več »
   
 • Erikov ribnik

  45.92122 14.20295 13

  Kje ga najdete: v gozdu na poti v Žibrše

  Velikost: 0,4 ha

  Globina: 2 m


  Erikov ribnik je čudovit ribnik z otočkom na sredini, kjer domujejo race in vodomci. Ribnik je v zasebni lasti, velja pa za raj za lovce na postrvi. Zelo je prijetno tukaj, majhna hiška je videti kot pravi pravljičen kraj za pobeg v naravo. Ob mojem obisku je bil prekrit z ledom, kar mu daje krasen zimski pečat.

  Preberi več »
   
 • Ribnik ob Gorenjski cesti

  45.91614 14.19602 14

  Kje ga najdete: ob Gorenjski cesti na poti v Žibrše

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Ribnik sem našla slučajno na poti od Logatca proti Žibršam. Nahaja se tik ob cesti, bb mojem obisku je bil zamrznjen in videti nepomemben.

  Preberi več »
   
 • Logaški ribnik ali Lokva

  45.91489 14.21195 14

  Kje ga najdete: ob Tržaški cesti v Logatcu

  Velikost: 0,25 ha

  Globina: 4 m


  Logaški ribnik se nahaja tik ob cesti ob koči ribiške družine Vrhnika. Najprej nisem videla dostopa ob koči in sem prečkala dvorišče bližnje hiše, od koder sem prišla do vode.

  Preberi več »
   
 • Mali plac

  45.99543 14.35894 15

  Kje ga najdete: blizu kraja Bevke

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Naravni rezervat Mali plac na osamelcu Kostanjevica blizu vasi Bevke je eno mojih najljubših odkritij. Je majhno šotno barje in eno zadnjih tovrstnih mokrišč v južni Evropi, zame pa poleg neskončno lepe vode sredi barja tudi najlepši gozd, kar sem jih videla ...

  Preberi več »
   
 • Jezera v parku Brdo pri Kranju

  46.27590 14.37975 12

  Kje jih najdete: v parku Brdo pri Kranju

  Velikost: 9 ha

  Globina: 3 m

  Park Brdo pri Kranju je eden tistih znamenitosti, za katere si vzameš čas. Na sprehodu se na vsakem koraku se srečuješ z zgodovino, lepotami narave in poslovnim svetom.

  Preberi več »
   
 • Ribnika v Hotemažah

  46.28619 14.42279 14

  Kje ju najdete: v kraju Hotemaže blizu Kranja

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnika se nahajata sredi polja ob ekološki kmetiji pri Šuštarju. Ko sem s kolesom prišla do dvorišča in povprašala po ribniku, me je prijazen fant usmeril proti vodi.

  Preberi več »
   
 • Jezerca v Arboretumu Volčji Potok

  46.18942 14.61125 14

  Kje jih najdete: znotraj parka Arboretum Volčji Potok

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Park Arboretum Volčju Potok običajno obiščemo v času, ko ga krasijo tulipani, vrtnice ali druge cvetlice. Toda v jesenskem času, ko se narava umirja in je čas, da s svojih vej odvrže listje, park zažari v posebnem sijaju.

  Obiskala sem ga petkovo oktobrsko popoldne, ko je v Ljubljani sijalo sonce. Veselila sem se krasnega sončnega izleta do parka, nato pa sprehoda med potkami in petimi jezerci. Ko sem prikolesarila do parka, je začelo dežavati. Narahlo, nežno jesensko kapljanje me ni ustavilo. Izposodila sem si čudovit mavrični dežnik, parkirala kolo ob ograjo ter odločno zakorakala med velikanskimi kiti proti jezercem.

  Park sem v zadnjih letih že nekajkrat obiskala, tako da sem se že malo znašla med stoterimi potmi in labirinti. Dež ni spral mojega veselja, da sem si izbrala ta dan za raziskovanje. Kot vedno sem držala telefon blizu sebe in iskala poti do petih jezer.

  Prvo je jezero rdečega javorja, ki je dom deseterih rac, ki ne ozirajoč se na dežne kapljice drsajo po gladini vode in se prerekajo v svojem simpatičnem račjem jeziku. Naslednje je bilo na vrsti jezero Otočec, ki je prava paša za oči. Vse okoli ga čuvajo visoka drevesa v jesenskih barvah, klopce, da si lahko odpočiješ od toliko lepote ter leseni koli, da skakljaš po njih in prečkaš vodo. Zraven tega jezerca se pod mostičkom nahaja še eno manjše jezerce.

  Nato me je pot popeljala do Velikega jezera, ki nosi naziv največja v parku. Na poti vmes je prenehalo deževati. To jezero je presunljivo lepo. Dvojno jezerce, ki ju povezuje ozek kanal in lesen mostiček, sem si ogledala z vseh strani, saj sem ga želela zares doživeti. Skriva polno krasnih kotičkov, zanimivih rastlin v rozariju, ogromnih verjetno neužitnih gob in prikupne zalezujoče račke.

  Pot me je naprej usmerila proti zadnjemu jezercu v Jelovi Dragi. Manjše jezerce ni nič posebnega, toda ob njem se je tisti dan pričelo jasniti. Sonce je pridobilo na svoji moči in pregnalo oblačnost ter prikukalo na plano. Kakšno veselje! V smeri ogleda sem se vrnila k vhodu, kjer se je prikazal popoln jesenski dan. Uslužbenki sem vrnila dežnik in se ponovno odpravila k dvema večjima jezercema. Da ju vidim obsijana v soncu ...

  Najprej sem šla k Velikemu jezeru … kakšen pogled … Skoraj neopisljivo veličastni so prizori plesa jesenskega listja v vetru, visokih rumenih, oranžnih in rdečih dreves, ki kakor kresovi stegujejo svoje veje v nebo. Barvasto listje, ki je kakor majhni kupčki jeseni, razpršeno na vsakem koraku … na gladini jezera, na poteh, v zraku, na mostičku … Kakšni prizori! Ganjena od lepote, ki sem ji bila priča, sem hodila okoli in okoli, se smukala za ograjo, iskala kotičke za najlepše fotografije. Želela sem objeti vse veličastnosti in čudovitosti, ki so mi bile dane tisti dan.

  Jezero ima vse, kar bi si jezerska vila želela za svoj pravljičen svet. Če bi bla vila, bi si tukaj postavila hiško, skrito pod drevo, med listje.


  Preberi več »
   
 • Ribnik pri kozolcu

  46.17751 14.61008 12

  Kje ga najdete: ob Prešernovi cesti proti Radomljam

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Na poti proti Radomljam je ob cesti velik lesen kozolec, ob katerem se nahaja mali ribnik. Dostop je zagrajen, zato nisem šla bližje. Ne vem, s kakšnim namenom so postavili ribnik na tisto mesto, toda verjetno je za okras nekomu, ki ima tako kot jaz rad vodo. 


  Preberi več »
   
 • Ribnik v Turšnah

  46.16632 14.61831 13

  Kje ga najdete: v karju Turnše pri gradu Črnelo

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Ribnik v Turnšah ali "k račkam v Turnše", kakor mu pravijo domačini, je prikupen mali ribnik pri gradu Črnelo. Ribnik krasijo labodi in račke, ob njem pa je čisto tiho …

  Preberi več »
   
 • Kamniško bistriško jezero

  46.32784 14.59257 13

  Kje ga najdete: na koncu doline Kamniška Bistrica

  Velikost: 0,15 ha

  Globina: 2 m

  Izvir je posebno jezerce v dolini Kamniške Bistrice blizu Doma. V sebi nosi čudovito smaragdno zeleno vodo, okoli njega se veje prikupna pot, po kateri je treba tudi plezati po skalah, slapki pa kar kličejo po tem, da sezuješ čevlje in stopiš v niti ne 10°C mrzlo vodo.

  Preberi več »
   
 • Ribogojnica Mihovc

  46.24224 14.60579 14

  Kje jo najdete: blizu Kamnika, v naselju Jeranovo

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribogojnica se nahaja blizu Kamnika ob Kamniški Bistrici. Do nje sem pristopila s strani reke, zaradi česar sem se zaletela v visoko ograjo, od koder pa vsem vseeno ujela fotografije.

  Preberi več »
   
 
Prvi45678ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

  

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.