DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1140

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Pomurska

Pomurska
 
Razvrsti po:
 
 • Ledavsko jezero

  46.74963 16.03993 12

  Kje ju najdete: v kraju Krašči v Pomurju
  Velikost: 130 ha
  Globina: 6 m

  Ledavsko ali Kraško jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ledavi. Nastalo je z zajezitvijo za potrebe regulacije njenega toka, saj je pogosto poplavljala po Ravenskem, ob najhujših poplavah pa je bilo v Murski Soboti več kot pol metra vode.

  Nepoplavljeni oz. severni del sestoji iz dela, ki je močno zaraščen (prerašča ga vrbje, trnje, rogoz in drug plevel) in travniškega dela, ki mu domačini pravijo Đurdan. Jezero in travnik nad njim sta prepoznana kot naravni vrednoti državnega pomena, saj so se z zajezitvijo voda razvila mokriščna, obvodna in vodna življenjska okolja, kjer živi veliko redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst (vir: Wikipedia).

  Ljubka zanimivost: v teh krajih je vredno opazovati sončni zahod, po njem pa prisluhniti pesmi velikega skovika in čuka, ki ne naznanjata smrti, kot so prepričani mnogi, ampak opozarjata, da je na Goričkem še življenje, saj se njuna pesem drugje po Sloveniji sliši vse redkeje.

  Jaz sem ga doživela dvakrat: prvič pozimi, ko sem pogumno stopila na ledeno ploskev, se vrtela in plesala, dokler led ni začel pokati in sem zbežala na brežino. Drugič se je kopalo v soncu. Ustavila sem se na klopci ob jezeru, ki je odličen pit stop pri kolesarjenju.

  Okoli jezera je speljana Bernardina pot, poimenovana po domačinki biologinji mag. Bernardi Novak, ki je strastno raziskovala rastlinski in živalski svet v Goričkem.

  Preberi več »
   
 • Jezero ob gradu Murska Sobota

  46.66272 16.16182 14

  Kje ga najdete: v mestnem parku ob gradu Murska Sobota
  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Prikupno jezerce se nahaja ob gradu Murska Sobota, v katerem deluje Pokrajinski muzej Murska Sobota. Ob njem in v hišici na jezeru bivajo račke, ki počivajo ali klepetajo na brežini.

  Preberi več »
   
 • Jezerce v Hodošu

  46.83437 16.31681 15

  Kje ga najdete: pri Hodoškem jezeru
  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Ljubko malo jezerce se je zasvetilo med drevesi, ko sem šla mimo. Je prvo po tisočem Hodoškem jezeru, v svoji majhnosti pa nadaljuje veliko zgodbo in novo tisočko.

  Preberi več »
   
 • Hodoško jezero - Moje tisoče jezero

  46.83690 16.30787 12

  Kje ga najdete: pri Hodošu v Pomurju
  Velikost: neznano
  Globina: neznano

  Hodoško jezero, Moje jezero številka 1000. Kakšno veselje, ko sem po 250 kilometrih od Kočevskega jezera po 18 napornih urah malo pred 22. uro zagledala nočne obrise jezera.

  Zakaj sem ga izbrala za tisoče jezero:
  ✔ ker mi je dalo energijo dan pred epsko diagonalo s kolesom od Hodoša do Pirana julija 2017,
  ✔ ker bo postalo najsevernejše jezero na spletni strani www.mojajezera.si,
  ✔ ker pooseblja jezera, ki jih imam najraje - neznana, pozabljena od sveta in čudovita,
  ✔ ker je doma v Prekmurju, ki mi je res ljubo in energetsko zelo blizu,
  ✔ ker ima obliko kapljice, ki je oblika logotipa zgodbe Moja jezera.

  Okoli jezera je speljana pot, na kateri prečkate prikupen lesen most, se vodi čisto približate, srečate ribiče, posedite na klopci. Tiho je tukaj, prijetno mirno.

  ---

  Preberi več »
   
 • Bukovniško jezero

  46.67467 16.33608 13

  Kje ga najdete: med Bukovnico in Dobrovnikom

  Velikost: 7 ha

  Globina: 3 m

  Bukovniško jezero leži sredi kostanjevo-bukovega gozda. Je pravi biser Pomurja, saj ponuja celo paleto možnosti za počitek, sprehode, otroško igro, kolesarjenje, piknik v naravi, praznovanje v koči, ribolov in nabiranje nove življenjske energije. Spoznajte njegove številne krasne zgodbe.

  Preberi več »
   
 • Soboško jezero - Expano

  46.64029 16.17624 12

  Kje ga najdete: pri Murski Soboti

  Velikost: 32 ha

  Globina: 13 m


  Soboško jezero, ki mu pravijo tudi Soboško morje, leži v neposredni bližini Murske Sobote. Prepoznavno je po paviljonu, s katerim se je Slovenija predstavila na svetovni razstavi Expo Milano 2015.

   

  Oblika paviljona predstavlja slovensko geografsko pokrajino, vsebinsko pa je zasnovan kot regijski promocijski center Expano, ki predstavlja Pomurje v malem ali Vrata Pomurja.

  Notranjost paviljona vas pospremi po razstavi, v kateri vam na inovativen multimedijski način predstavijo čudoviti svet ob Muri. V paviljonu se lahko okrepčate v gostilni, kupite vrsto prekmurskih spomnikov, organizirate poslovno srečanje in se prepustite raziskovanju znamenitosti Pomurja.

  Preberi več »
   
 • Gramoznica Dobrovnik

  46.63373 16.34652 12

  Kje jo najdete: v Dobrovniku

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Gramoznica Dobrovnik se nahaja tik ob podjetju Ocean Orchids, kjer vzgajajo orhideje. Namenjena je izkopavanju gramoza. To jezero je bilo zadnje, ki sem ga obiskala tisti dan. Ujela sm sončni zahod na drugi strani jezera, ki je lepo obarval nebo nad jezerom. Krasen zaključek dneva!


  Preberi več »
   
 • Ivanjsko jezero

  46.65994 16.26570 12

  Kje ga najdete: v kraju Ivanjci

  Velikost: 20 ha

  Globina: 22 m

  Ivanjsko jezero ali Gramoznica Ivanjci me je izjemno presenetilo. Bil je že mrak, ko sem ga obiskala. Nad jezerom se je kazala roza svetloba, na gladini pa se je zrcalila lepa modrina vode.

  Ivanjsko jezero so nekdaj sestavljali štirje ribniki, postopoma pa so se zlili v eno jezero. Bogato je z ribami, za ribiče sta najzanimivejša krap in ščuka.


  Preberi več »
   
 • Ribniki v Moravskih Toplicah

  46.68361 16.22458 12

  Kje jih najdete: v Moravskih Toplicah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  V Moravskih Toplicah je več ribnikov, predvsem na gol igrišču. Do vseh nisem stopila, ker je dostop za negolfiste seveda prepovedan. Našla sem 3 ob poti ter še enega v Panonski vasi, ki je krasna ideja za nastanitev v Prekmurju.

  Preberi več »
   
 • Kroško jezero

  46.62526 16.12461 12

  Kje ju najdete: v kraju Krog

  Velikost: 5 ha

  Globina: 6 m


  Kroško jezero je nastalo v gramozni jami, kjer še vedno izkopavajo gramoz. Jezero je primerno tudi za ribiče. Okolica jezera sicer ni bistveno urejena. Ob jezeru se nahaja tudi koča z ribnikom.

  Preberi več »
   
 • Ribniki v Bakovcih

  46.62038 16.13018 14

  Kje jih najdete: v kraju Bakovci

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Trije zasebni ribniki so namenjeni ribolovu in druženju. Ko sem prikolesarila tja, me je prijazni lastnik spustil zraven, da sem naredila nekaj posnetkov. Povedal je, da imajo tisti dan ribiško tekmo. 

  Preberi več »
   
 • Ribnika v Bakovcih

  46.61268 16.12589 14

  Kje ju najdete: v kraju Bakovci

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Dva ribnika ob Brodarski ulici, ob katerih je bilo parkiranih kar nekaj avtomobilov. Večji je namenjen ribolovu, desni, manjši, pa je privat. Ob mojem obisku je bilo kar nekaj ljudi, zato nisem šla blizu in fotografirala.

  Preberi več »
   
 
PrviPrejšnji123ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.