O projektu Moja jezera

O projektu Moja jezera

Kdo? Manca, punca z jezeri
Kam? S kolesom ali peš k vsem slovenskim jezerom
Koliko? Dokler ne pridem do konca.
Kdaj? Od pomladi 2017


Kaj je projekt Moja jezera?

Moja jezera je nagrajen osebni projekt za dušo, v katerem bom s kolesom ali peš obiskala vsa slovenska jezera! Skupna zapisana številka slovenskih stoječih voda je med 900 in 1300. Da, velikokrat bom šla s kolesom k vodi, vse pa bom s fotografijami in videi objavljala na Facebooku, Instagramu in spletni strani, najboljše zgodbe pa tudi občasno na mailu. Spremljaj me na FB in IG, kjer lahko spremljaš mojo odisejado po Sloveniji. Ne pozabi še oddati svojega naslova za dobre jezerske zgodbe.

Kaj je cilj projekta?

Končni cilj je s kolesom ali peš obiskati vsa zapisana slovenska jezera, bajerje in ribnike. Jaz vsem ljubkovalno rečem kar jezera. Vsako jezero bom fotografirala, dodala krajši opis in skupaj z zemljevidom objavila na spletni strani. Ta postaja spletni leksikon vseh slovenskih jezer in obenem promocija za vodne čudovitosti, ki jih z obiskom zanemarjamo zaradi turističnih biserov. Poznaš jezero Klivnik? Pa jezero Završnica? In še toliko drugih lepih jezer, ki ne smejo biti prezrta.

 
 
 
2

Koliko?

Ko sem se odločila za Moja jezera, sem raziskovanje začela na Googlu. Iskala sem uraden seznam števila jezer za osnovo načrta poti, a po telefonskih klicih na 7 organizacij, ki bi to lahko hranile, sem razočarano ugotovila, da takšnega seznama preprosto ni! Dejstvo me je rahlo vrglo s tira (kar je videti tako, da to vsem okoli sebe presunjeno razlagam in se sprašujem, kako je to možno), nato pa sem se vrgla v nadaljnje brskanje.

Priguglala sem do knjige Vsa slovenska jezera iz leta 2001, ki je še danes najbolj popoln leksikon slovenskih stoječih voda. V uvodu v knjigo je zapisano:

... je v Sloveniji okrog 1300 stoječih vod naravnega in umetnega izvora, poimenovanih z jezeri, bajerji, ribniki, kalmi in lokvami.

To je sicer neuradno uradna številka, ki se zaradi naravnih pojavov nenehno spreminja. V knjigi je opisanih le 900.

Po dobrem letu po začetku raziskovanja pa sem prejela informacijo, da je stoječih voda blizu 10 tisoč!

V letih raziskovanja sem se naučila, da je nemogoče opredeliti točno število jezer, saj se vedno pojavljajo nova in nova. Moje raziskovanje bo torej trajalo večno.

Če najdem kakšnega brez imena, ki me bo še posebej navdušilo, mu bom nadela ime "Mančino jezero".

 
 
 
3

Kaj je namen projekta?

Namen je spoznavanje neznanih stoječih voda na slovenskih tleh, ki se jih ni dotaknil komercialni turizem. Vsi poznamo Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak to tudi pomeni, da ob obali skoraj ni klopce za umirjeno opazovanje vode, krožna vožnja s kolesom pa je podobna slalomu najvišje stopnje zahtevnosti. Jaz pa res bolj uživam v nenatrpanih bregovih jezera.


Zakaj jezera?

Že od nekdaj me voda v različnih pojavnih oblikah v naravi prevzema na prav poseben način. Potoki, reke, hudourniki, sotočja, morje, jezera. A poznaš tisti občutek, ko nekaj zagledaš in se v hipu umiriš, na obraz se ti nariše rahel nasmeh in zožiš veke, kot bi s tem še bolj čutno doživel to lepoto? No, ta občutja meni ustvari jezero.

Je Eklektična Zmes Energije, Radoživosti, Očarljivosti.

Redkokaj ima moč, da name naredi tolikšen vtis kot zaokrožena vodna celota z zaključenimi robovi v mojem vidnem polju. Dodaj še lesen pomol, četudi podrt, melanholična drevesa in grmovje, ki kot varuhi ohranjajo sveto samotnost, in plahe ptice, drseč po mirni gladini, in v tistem trenutku je to vse, kar potrebujem za srečo.

Ja, ob jezerih postanem poet.

 
 
 
4

Zakaj s kolesom?

Odkar sem v garažo skrbno zaklepala svojega Ariela, in zdaj gorsko kolo Ribot, se je moje življenje postavilo na glavo. Sobotni in nedeljski solo kolesarski izleti, pa tudi kakšen krajši med tednom, ki jih načrtujem vse od ponedeljka, so postali zame višek športnega užitka, zmešanega s spoznavanjem Slovenije. Prekolesarjenih 4500 km v prvem letu dni pa dokaz, da me je ta oblika gibanja povsem zasvojila.

Med poletjem in jesenjo sem preživela neskončne ure z aplikacijo Google Maps in risala trase, seštevala kilometre, iskala neprometne ceste in z lupo iskala neznana jezera. Poznaš Havaje? To je mini jezerce blizu Moravč!

Projekt Moja jezera je kombinacija vseh mojih strasti: kolesarjenje, jezera, izleti in vse skupaj objavljanje na digitalnih kanalih. Ne more biti boljše in bolj jaz!

 

Bi radi kaj dodali?

Veš za kakšno znamenitost, ki ne sme manjkati ob opisu tega jezera? Poznaš kakšno ljubko labodjo jezersko zgodbo, ki bo navdušila romantike? Piši mi ali me pokliči, da delimo še z drugimi!

 
 
 
 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.