DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1269

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 

O projektu Moja jezera

O projektu Moja jezera

Kdo? Manca, punca z jezeri
Kam? S kolesom ali peš k vsem slovenskim jezerom
Koliko? več kot 1500 jezer
Kdaj? Od pomladi 2017 - dokler ne pridem do konca


Kaj je projekt Moja jezera?

Moja jezera je nagrajen osebni projekt za dušo, v katerem bom s kolesom ali peš obiskala vsa slovenska jezera! Skupna zapisana številka slovenskih stoječih voda je med 900 in 1300, tako da bo verjetno kar trajalo. Da, velikokrat bom šla #skolesomkvodi, vse pa bom s fotografijami in videi objavljala na Facebooku, Instagramu in spletni strani, najboljše zgodbe pa tudi občasno na mailu. Spremljaj me na FB in IG, kjer lahko spremljaš mojo odisejado po Sloveniji. Enkrat mesečno pošljem tudi mail, zato ne pozabi oddati svojega naslova za dobre jezerske zgodbe. ;)

Kaj je cilj projekta?

Končni cilj je s kolesom ali peš, kjer se ne da na dveh kolesih, obiskati vsa zapisana slovenska jezera, bajerje in ribnike. Jaz vsem rečem kar jezera. Vsako jezero bom fotografirala, dodala krajši opis in skupaj z zemljevidom objavila na spletni strani. Skozi čas bo stran postala spletni leksikon vseh slovenskih jezer in obenem promocija za vodne čudovitosti, ki jih z obiskom zanemarjamo zaradi turističnih biserov. Poznaš jezero Klivnik? Pa jezero Završnica? In še toliko drugih lepih jezer, ki ne smejo biti prezrta.

 
 
 

Koliko?

Ko sem se odločila za Moja jezera, sem raziskovanje začela na Googlu. Za digitalno marketingašico bi bilo kaj drugega sploh hecno. :) Iskala sem uraden seznam števila jezer za osnovo načrta poti, a po telefonskih klicih na 7 organizacij, ki bi to lahko hranile, sem razočarano ugotovila, da takšnega seznama preprosto ni! Dejstvo me je rahlo vrglo s tira (kar je videti tako, da to vsem okoli sebe presunjeno razlagam in se sprašujem, kako je to možno), nato pa sem se vrgla v nadaljnje brskanje.

Priguglala sem do knjige Vsa slovenska jezera iz leta 2001, ki je še danes najbolj popoln leksikon slovenskih stoječih voda. V uvodu v knjigo je zapisano:

... je v Sloveniji okrog 1300 stoječih vod naravnega in umetnega izvora, poimenovanih z jezeri, bajerji, ribniki, kalmi in lokvami.

To je sicer neuradno uradna številka, ki se zaradi naravnih pojavov nenehno spreminja. V knjigi je opisanih le 900. Haha, iskreno nisem pričakovala, da imamo v Sloveniji toliko stoječe vode. Ampak kar sem rekla, sem rekla. Vsa jezera? Vsa. Vseh 900, zapisanih v knjigi! Če najdem kakšnega brez imena, bo 901 "Mančino jezero". :P 

 
 
 

Zakaj se to grem?

Namen je spoznavanje neznanih stoječih voda na slovenskih tleh, ki se jih ni dotaknil komercialni turizem. Vsi poznamo Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak to tudi pomeni, da ob obali skoraj ni klopce za umirjeno opazovanje vode, krožna vožnja s kolesom pa je podobna slalomu najvišje stopnje zahtevnosti. Jaz pa res bolj uživam v nenatrpanih bregovih jezera.


Zakaj jezera?

Že od nekdaj me voda v različnih pojavnih oblikah v naravi prevzema na prav poseben način. Potoki, reke, hudourniki, sotočja, morje, jezera. A poznaš tisti občutek, ko nekaj zagledaš in se v hipu umiriš, na obraz se ti nariše rahel nasmeh in zožiš veke, kot bi s tem še bolj čutno doživel to lepoto? No, ta občutja meni ustvari jezero.

Je Eklektična Zmes Energije, Radoživosti, Očarljivosti.

Redkokaj ima moč, da name naredi tolikšen vtis kot zaokrožena vodna celota z zaključenimi robovi v mojem vidnem polju. Dodaj še lesen pomol, četudi podrt, melanholična drevesa in grmovje, ki kot varuhi ohranjajo sveto samotnost, in plahe ptice, drseč po mirni gladini, in v tistem trenutku je to vse, kar potrebujem za srečo.

Hm, ja, ob jezerih postanem poet.

 
 
 

Zakaj s kolesom?

Odkar sem v garažo skrbno zaklepala svojega Ariela, in zdaj Ribota, hart tail gorsko kolo, se je moje življenje postavilo na glavo. Sobotni in nedeljski solo kolesarski izleti, pa tudi kakšen krajši med tednom, ki jih načrtujem vse od ponedeljka, so postali zame višek športnega užitka, zmešanega s spoznavanjem Slovenije. Prekolesarjenih 4500 km v prvem letu dni pa dokaz, da me je ta oblika gibanja povsem zasvojila.

Med poletjem in jesenjo sem preživela neskončne ure z aplikacijo Google Maps in risala trase, seštevala kilometre, iskala neprometne ceste in z lupo iskala neznana jezera. Poznaš Havaje? To je mini jezerce blizu Moravč!

Projekt Moja jezera je kombinacija vseh mojih strasti: kolesarjenje, jezera, izleti in vse skupaj objavljanje na digitalnih kanalih. Ne more biti boljše in bolj jaz!

 

Bi radi kaj dodali?

Veš za kakšno znamenitost, ki ne sme manjkati ob opisu tega jezera? Poznaš kakšno ljubko labodjo jezersko zgodbo, ki bo navdušila romantike? Piši mi ali me pokliči, da delimo še z drugimi!

 
 
 
 
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.