Slap neica 3 sl
 
 
Dsc 0343 pano mini 1 sl
 
 

Slapovi so zame energični vodni bratje jezer.

Imajo posebno energijo, zato se na svoji poti med jezeri pogosto ustavim, da doživim tudi slap. Vse pogosteje pa grem na izlet prav zaradi slapov. Moji slapovi so manj znani slapovi in tudi tisti, ki jih zagotovo poznate. Zbirko bom dopolnjevala, na seznamu imam že sedaj kar nekaj slapov, ki jih še moram obiskati.

 
 
 

Slap Nežica in Tišenpoljski slap

Lokacija: Fara
Koordinate: 45.4847091089503, 14.883535622397904

Dostop: iz Broda na Kolpi proti Kočevju 3 km po glavni cesti. Pri kamnolomu na levi strani ceste lahko parkiramo avtomobil ter se po 100 m ustavimo na mostu čez potok.

Slap Nežica je eden prvih slapov, ki sem jih spoznala. Morda celo prvi, saj leži tik ob cesti od Kočevja proti meji s Hrvaško. Slapove Nežice sestavljajo trije večji, približno 10 m visoki lehnjakovi slapovi. Po dežju so res zelo vodnati. Če boste stopili na drugo stran ceste malo nižje, boste zagledali drugi slap, Tišenpoljski, prav tako čudovit kot tisti ob cesti. Odpravite se še na lep sprehod skozi gozd po lepo izhojeni poti ob potoku navzgor do izvira.

Za lehnjakove slapove je značilno da z leti postajajo vse večji in mogočnejši.

Slap je znan po pripovedki o deklici Nežici, ki je pri Drežniku blizu Banje Loke napajala par volov. Voda je poniknila in jih potegnila v globino. Čez čas je Tišenpoljski potok naplavil volovski jarem, ovit z dekličinimi lasmi. Od tedaj se izvir in slap imenujeta Nežica.

Galerija

 

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.