Slivniko jezero 3 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Slivniško jezero

Kje ga najdete: pri Gorici pri Slivnici blizu Šentjurja

Velikost: 84 ha

Globina: 14,5 m


Slivniško jezero se nahaja pri Gorici pri Slivnici, pravijo pa mu tudi Kozjansko morje. Nastalo je z zajezitvijo Dobrinskega potoka in potoka Ločnica leta 1976 kot akumulacija za tehnološko vodo za železarno Štore.

Z dolžino 5 kilometrov in širino do 500 metrov je 21. največje v Sloveniji. Obala jezera se sešteje v 7,5 kilometra, največja globina jezera pa je 14,5 metra.

Slivniško jezero ni zelo turistično razvito, saj so lastniki zemljišč že dolga leta v sporu, ki občini preprečuje razvoj. Kakšna škoda, saj je jezero v jutranjih meglicah, ko se sonce lenobno dviga nad vodo, prekrasno.

Neformalno je razglašen za ihtiološki in ornitološki rezervat v obsegu cca. 40 ha vodnega ter obvodnega prostora. Naseljuje ga cca 119 vrst ptic in 32 vrst rib, rakov, piškurjev, žab ter školjk, v njem pa je mogoče najti tudi nekatere redke vrste rastlin.

Slivniško jezero je raj za ribiče, saj so v njem številne vrste: krap, som, ščuka, amur, bolen in druge.

Okoli Slivniškega jezera domačini že leta skrbijo za varne prehode žab čez cesto. Tako so kot prvi v državi zanje zgradili podhode pod cestami, ob sezoni preseljevanja pa ob ceste namestijo tudi zaščito, ki preprečujejo ogromno število povoženih žab.

Jezero je primerno za ribolov, vodne športe, rekreacijsko dejavnost in piknike. Na Ramni plaži, kjer je tudi gostinska ponudba, se odvijajo razne družabne prireditve.

Okoli jezera (in drugih 6 manjših ribnikov ob njem) je speljana kolesarska pot, še en razlog za obisk.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.