Mini pivska presihajoca jezera parsko jezero moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Pivška presihajoča jezera

17 jezer
Kje jih najdete: od Pivke do vasi Štembilje

Pivška presihajoča jezera si skupina 17 izjemnih izmuzljivih in sramežljivih jezer. Mnoga se pojavijo samo ob daljšem močnejšem dežju. Do sedaj mi je uspelo videti 9 od 17 jezer. Spoznajmo jih (vir: pivskajezera.si). Ob obisku bodite pripravljeni na dež - jaz sem bila ob jezerih trikrat in vsakokrat je deževalo. Sicer pa brez dežja tudi jezer ni.

Med jezeri boste videli zelo veliko krav, ovc in islandskih konj.

PETELINJSKO JEZERO - s površino 0,74 km2 je drugo največje, z 532 m nadmorske višine pa najnižje ležeče jezero. Z vodo pa je napolnjeno kar 6 mesecev na leto, s čimer se postavlja na prvo stopničko med svojimi brati. Globina jezera doseže povprečno 12 metrov.

Videla sem ga trikrat, nazadnje sem ga doživela, sem spremljala, kako se umikajo jutranje meglice in privabljajo sonce. Čudovito!

PARSKO JEZERO - voda v Parsko jezero priteče iz Malega Drskovškega jezera, ki leži le meter višje. Pod površjem odteče v izvir Mišnik, ki je bil nekoč zelo pomemben izvir, saj sta delovala žaga in mlin. Še eno izmed jezer, ob katerem sem doživela izjemne sončne odseve.

PALŠKO JEZERO je največje izmed vseh Pivških presihajočih jezer. Palčje. Globel je 1,5 km dolga in 0,5 km široka z uravnanim dnom. Ko se voda dvigne nad 552 m, ima jezero tudi dva zaliva Njivce in Ždink.

MALO IN VELIKO DRSKOVŠKO JEZERO
Kotanja Malega Drskovškega jezera spominja na manjše izvorno-ponorno kraško polje. Na jugozahodu najdemo nekaj metrov globoko vodoravno jamo, ki jo domačini imenujejo Podmou (spodmol), ki je izvirna jama za to jezero.

Veliko Drskovško jezero ponuja lepo panoramo iz hriba nad jezerom iz Drskovške strani. Po velikosti je tretje največje izmed Pivških jezer in meri v površini 186 000 m2. V sredini je poplavljen otoček z lovsko prežo.

VELIKO IN MALO ZAGORSKO JEZERO
Ležita ob vasi Zagorje. Malo Zagorsko jezero je v ravnini s strugo Pivke, zato je večkrat napolnjeno kot Veliko Zagorsko jezero, ki leži nekoliko višje. Če gledamo glede na površino jezer, ko ni zalito z vodo, je Malo Zagorsko jezero večje kot Veliko Zagorsko. Velikega Zagorskega še nisem videla.

KLJUNOV RIBNIK
Ribnik, ki pravzaprav ni ribnik, saj v njem ne živijo ribe. Se pa je že zgodilo, da je iz globeli na površje »vrglo« človeške ribice. Pred leti so v dno vrtali in raziskovali nivoje podzemne vode ter tako ustvarili široke vrtine, iz katerih ob obilnem deževju bruha voda tudi več kot meter visoko.

KALSKO JEZERO je poimenovano po bližini graščine Kalc. Zaradi sprotnega odvajanja vode nivo redkokdaj presega 2 metra. Je res zanimivo od zgoraj, od koder je lep pogled na poplavljena drevesa.

RADOHOVSKO JEZERO Radohovsko jezero je edino jezero, ki leži na levem bregu Pivke. Nastane ob vznožju Primoža in pod zemljo odteka v Pivko.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.