DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1215

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jezero pri gradu Viltuš

Kje ga najdete: v Spodnjem Slemenu ob gradu Viltuš
Velikost: neznano
Globina: neznano

Čudovito jezerce v parku gradu Viltuš sem namenoma izbrala za jezero z okroglo številko 1200. Je majhno s še manjšim otokom, komaj opazno, ujeto med drevesa, čuvajoč svoj grad. Grad Viltuš je izjemen grad, ki žal propada. Skupina prostovoljcev ohranja lepoti vrtov in parka.

Ime Viltuš naj bi izhajalo iz nemške besede wildhaus. Novi dvorec Viltuš je bil grajen v več fazah, končno podobo pa je dobil v drugi polovici 19. stoletja. V tem stoletju je pridobil elemente romantičnega neonormanskega sloga. Dvorec je zelo razgiban in ima mnogo frčad in manjših stolpov. Najbolj izstopa veliki stolp in daje stavbi novo komponento.

Poleg dvorca spada v njegov kompleks tudi park z uradnim imenom Spodnji Slemen - Park gradu Viltuš.Park je oblikovan v krajinskem slogu, bogato zasajen tudi z eksotičnimi drevesnimi vrstami. Del vrtne zasnove je Moje jezerce (vir: gradovislovenije.si).

Grad nosi tudi legendo: postal naj bi tarča duhov po tem ko so po drugi svetovni vojni iz njega pregnali lastnike. V gradu naj bi strašilo še danes.

A ne bojte se ga - toplo svetujem obisk gradu Viltuš z jezercem.

 
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.