Ribnik rogati hrib 7 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Ribnik v Rogatem hribu

Kje ga najdete: Na zasebni posesti v vasi Rogati hrib pri Štalcerjih na Kočevskem

Velikost: 0,3 ha

Globina: do 3 m


Obisk tega ribnika mi je dal eno najlepših in izobraževalnih doživetij do sedaj. Nahaja se na zasebni posestvi, tako da ne bom promovirala, da pojdite tja, haha. Ko sem ugotovila, da ni dosegljiv kar tako in da moram pravzaprav prositi, če grem lahko bližje, nisem veliko odlašala. Pritisnila sem na zvonec na visoki lesen ograji in se skušala požvižgati na sitno lajanje psa, ki nikakor ni hotel nehati kazati, da ne mara neznanih obiskov.

Odprla mi je gospa, ki sem ji milo pojasnila svoje neškodljive namere, in pristala, da grem lahko fotografirati eno od mojih jezer. Za vsak primer je poslala še moža, ki je preveril in se prepričal, da nisem kakšna norica, ki zvoni okoli in fotografira jezera. :D Še njemu sem pojasnila, da je projekt čisto moj, mimo vseh organizacij, nato pa me je z veseljem spustil preko ograje. Psica je še vedno kričala na vso moč in bolj malo je pomagalo, ko sem snela čelado.

Spustila sva se nižje po travniku in odprl je ograjo, da sem lahko stopila bližje. Kakšno veselje, ko sem pritekla do ribnika! Kako prikupno očarljiv je! Odhitela sem en krog okoli, pri tem zmotila račji par (to se bo velikokrat dogajalo, nekakšen živalski JRM :D), naredila nekaj lepih fotografij in navdušeno priskakljala nazaj. Ko sem mu povedala, kako lepo ima tukaj, se je razgovoril. :D Usedla sva se v senčko na klopco, njegova žena je prinesla cedevito (je priznal, da druge pijače nima, ker so v žinganju prejšnjega večera vse spili :D) in pričelo se je zanimivo pripovedovanje o živalskem svetu na njihovi posestvi.

K ribniku vsako leto pride orel belorepec z mladičem, ki ga uči leteti in jesti ribo. Mamica orlica ujame krapa, ki ga mladiček zlagoma je cel teden, česar se loti temeljito in čisto do kosti.

V okolici ribnika živi 47 vrst ptic, mi učeno pove zanimivi gospod. Našteje le nekaj njih: sova uharica in še nekaj drugih vrst sov, divje gosi, mestna in kmečka lastovka, škorci, vse sinice, razen gorske, postovka, kanja in druge. Priznam, za nekatere sem slišala prvikrat. Poleg široke palete ptic v okolici domujejo tudi kune, lisice, košute, jazbeci, jeleni, medvedi in volkovi. Na vprašanje, ali se nič ne boji živeti tako blizu divjih živali, modro odgovori: “Veste, bolj kot živali se bojim človeka.” Prikimam, saj v barvi njegovega glasu začutim slabe izkušnje, ki jih je imel s homo sapiensi. ;)

Pohvalil se je tudi z menda največjim gabrom v Sloveniji, če ne celo na svetu. Obseg drevesa šteje za dve odrasli osebi in še en dodatni meter. Ni slabo, ni kaj. Pokazal je tudi amuriko, edini iglavec te vrste na posestvi.

Najbolj pa me je prepričal z oponašanjem ptice, ki je dejansko priklicala kanjo, črno ptico, ki se je le nekaj trenutkov za zvokom prikazala na nebu. Noro! Kot pravi šepetalec pticam, čudovito!  

Prijetnem kramljanju se je pridružila tudi čudovita dolgodlaka mačka (obožujem mačke), ki se je prav po mačje pustila crkljati, ampak samo toliko dolgo, kakor se njej zdi. :D Tudi psica, ki jo imajo menda še košute za svojo, se me je naposled navadila in nehala zganjati paniko. Ležala je ob klopi in se lenobno nastavljala spomladanskemu soncu.

Svetovljanski gospod, lovec, ribič in potapljač, me je povabil, da se oglasim ponovno, ko bo narava ovita v zelenje. “Takrat boste naredili boljše fotografije”, je dejal. Tako torej bo: v maju grem tja ponovno, tokrat najavljena, posnet ozelenele fotografije.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.