DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1138

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mokrišče v glinokopu

Kje jih najdete: v kraju Zalog pri letališču Novo mesto

Velikost: neznano

Globina: neznano


Mokrišče v Zaloški kotlini v glinokopu je zbirka 5 jezerc, ki so nastali z zalitjem opušenih glinokopnih jam.

V 19. stoletju je 20-metrski debel nanos gline izkoriščalo več manjših opekarn, danes pa le še opekarna v Zalogu, ki se nahaja tik ob mokrišču.

Obiskala sem ga pozimi, ko so bila polja prekrita s snegom, v katerega sem pogumno zagazila, da sem prišla do jezer. Prav posebna izkušnja je hoditi in hoditi, dokler se kar naenkrat sredi čiste beline prikaže voda. Na poti od prvega do zadnjega sem srečala še dva glinokopna jezera, ujeta v gosta drevesa in trnjevo grmovje.

Zadnji ribnik je zares lepo urejen. Tabla opozarja na zasebno zemljišče, zato sem hitro posnela fotografije, zaužila čudovito belino in se čez trnje in cel sneg odpravila nazaj.

Tukaj sem spoznala nekaj praktičnega: če je narava pokrita s snegom, je veliko lažje hoditi med trnjem. Pokrije ga ravno toliko, da ga vidiš, ampak te sneg varuje pred večjo bolečino.


 
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.