Ptujsko jezero morje moja jezera manca korelc 4 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Ptujsko jezero

Kje ga najdete: vzhodno od mesta Ptuj

Velikost: 364 ha

Globina: 12 m

Dolžina: 7,3 km

Širina: v najširšem delu 1,2 km


Domačini mu pravijo tudi Ptujsko morje, znano pa je po bogati zbirki tam živečih ptic.

Ko sem se mu s kolesom približala, me je presenetila njegova širjava! Je pravzaprav največje slovensko umetno jezero in ko se voziš po poti tik ob njem, imaš res občutek, kot da si na morju. Ne vem, ali je velikost jezera tista, ki me je popeljala na obalo nekega morja, ali dejanski vonj, ki misli usmeri na morje. Ko prideš do Rance, od koder speljujejo čolni, si pa dokončno z mislimi na obali. Prijaznost tamkajšnjih ljudi sem spoznala tudi preko mahanja čolnu z mostu, ko mi je voznik čolna pomahal nazaj. Male radosti največ štejejo. 

Jezero je del Nature 2000, saj so otočki na jezeru najpomembnejše gnezdišče za navadno čigro in rečnega galeba. Na jezeru je omogočeno veslanje, plavanje, sufranje, ribolov, jadranje, vožnja s skuterji, vožnja z motornimi čolni in vejkanje.

Je zmes naravne pomembnosti, športno-turističnih aktivnosti ali preprostega mirnega sprehajanja. Pa tudi izhodišče za bolj divje stoječe vode.


---

IZ KNJIGE THE SLOVENIA LAKES

Ptujsko jezero - morje, ki ga lahko obkrožiš

Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero na Dravi pri Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu. Domačini mu pravijo Ptujsko morje in prav zares je videti tako.


Okoli jezera je urejena 13 kilometrov dolga pot, primerna za sprehajanje, tek ali kolesarjenje.


CELA PALETA MOŽNOSTI ZA REKREACIJO NA VODI
Ponuja smučanje na vodi, deskanje, jadranje, kajtanje, vožnjo s kanuji, kajaki, pedalini, skuterji in motornimi čolni. Priljubljena je tudi panoramska vožnja s turistično ladjo Čigra, ki ponuja lepe poglede na mesto Ptuj ter bližnje griče Haloz in Slovenskih goric.
Ob jezeru so igrišče za nogomet in rokomet ter odbojko na mivki. Ljubitelji tega športa se radi udeležijo vsakoletnega turnirja v odbojki.
Ptujsko jezero je priljubljeno tudi za ribolov. Ob Ptujskem jezeru se nahaja marina Ranca, ki je edina marina na kopnem v Sloveniji.

JEZERO JE ZNANO PO ŠTEVILNIH PTICAH
Na območju jezera in štirih otokih na jezeru jih gnezdi kar 230 vrst, med njimi tudi ogrožene vrste.

Zakaj sem izbrala to jezero? Je eno največjih jezer pri nas, ki mu kot morju skoraj ne vidiš konca, pa vendar ga lahko obkrožiš. 

Naroči knjigo

Izpolnite obrazec za naročilo. Po izpolnitvi obrazca boste na mail prejeli predračun za plačilo.

    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.