Dravograjsko jezero crnesko jezero jezera slovenije moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Dravograjsko ali Črneško jezero

Kje ga najdete: v Dravogradu
Velikost: neznano
Globina: neznano

Dravograjsko jezero (tudi Črneško jezero) je zajezitveno akumulacijsko jezero HE Dravograd na Dravi. Jez je poleg levega naravnega okljuka še dodatno upočasnil reko, ki je zaradi tega odlagala več usedlin in se spremenila v skoraj stoječo celinsko vodo, od tod tudi ime Dravograjsko jezero.

Ojezerjena površina se je postopoma spremenila v močvirje z otoki in trstičjem, ki ima vse značilnosti občutljivega in bogatega ekosistema mokrišča. To je dragocen življenjski prostor običajnih, pa tudi redkih in posebnih rastlin in živali. Tu najdejo zavetje in prostor za razmnoževanje številne vodne ptice. Znanih je preko 150 vrst. To so ptice stalnice, ki tu gnezdijo in prezimujejo, precej pa je tudi selivk, ki tu gnezdijo, pozimi pa se preselijo v toplejše kraje (dravograd.si).

Dravograjsko jezero je res veliko presenečenje in krasno doživetje. Najprej sem ga obiskala z južne strani, ko sem se mu približala pri hidroelektrarni. Res zanimiv pogled! Nato pa sem se odpravila še na drugo, severno stran. Tam je ribiški dom, kjer postrežejo pijačo, in nekaj prijetnih kotičkov za druženje. Tukaj vidiš dejansko, kako je Drava tukaj mirna zaradi naravnega okljuka. Prav vabi, da odvežeš enega od čolnov, in se odpraviš na jezero. Jezero bom zagotovo obiskala še enkrat, saj ga želim doživeti še iz Črneč, da vidim plitve rečne rokave in s trsjem poraščenime otoke.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.