Ledavsko jezero jezera slovenije slovenska jezera moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Ledavsko jezero

Kje ju najdete: v kraju Krašči v Pomurju
Velikost: 130 ha
Globina: 6 m

Ledavsko ali Kraško jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ledavi. Nastalo je z zajezitvijo za potrebe regulacije njenega toka, saj je pogosto poplavljala po Ravenskem, ob najhujših poplavah pa je bilo v Murski Soboti več kot pol metra vode.

Nepoplavljeni oz. severni del sestoji iz dela, ki je močno zaraščen (prerašča ga vrbje, trnje, rogoz in drug plevel) in travniškega dela, ki mu domačini pravijo Đurdan. Jezero in travnik nad njim sta prepoznana kot naravni vrednoti državnega pomena, saj so se z zajezitvijo voda razvila mokriščna, obvodna in vodna življenjska okolja, kjer živi veliko redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst (vir: Wikipedia).

Ljubka zanimivost: v teh krajih je vredno opazovati sončni zahod, po njem pa prisluhniti pesmi velikega skovika in čuka, ki ne naznanjata smrti, kot so prepričani mnogi, ampak opozarjata, da je na Goričkem še življenje, saj se njuna pesem drugje po Sloveniji sliši vse redkeje.

Jaz sem ga doživela dvakrat: prvič pozimi, ko sem pogumno stopila na ledeno ploskev, se vrtela in plesala, dokler led ni začel pokati in sem zbežala na brežino. Drugič se je kopalo v soncu. Ustavila sem se na klopci ob jezeru, ki je odličen pit stop pri kolesarjenju.

Okoli jezera je speljana Bernardina pot, poimenovana po domačinki biologinji mag. Bernardi Novak, ki je strastno raziskovala rastlinski in živalski svet v Goričkem.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.