Podlesje jezero moja jezera manca korelc sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Kal v Podlesju

Kje ga najdete: na robu gozda v Podlesju
Velikost: neznano
Globina: neznano

Kal se nahaja v gozdu v Podlesju. Ob njej se nahaja luštna lesena hiša ter nekaj, kar je podobno kamnitemu bunkerju.

Znan je po tem, da v njem prebiva ogromno žab, zato je prava lokacija za fotografiranje in opazovanje. Toliko žab na kupu zares še nisem videla! Ob robu kali in v vodi, kamor pogledaš, na kupe žab, ki se prepirajo, plavajo, tepejo in lupčkajo. Vsega po malem in tako jim minevajo dnevi. Res jih je zanimivo opazovati.

Podlesje je opuščena kočevarska vas, ki je bilo pred 2. svetovno vojno naseljeno s Kočevarskimi Nemci. Ti so bili med vojno izseljeni. V opuščenem Podlesju so slovenski komunisti po vojni organizirali žensko delovno taborišče za politične zapornice.

Po izselitvi Kočevarjev je bilo ime naselja leta 1955 spremenjeno iz nemškega Verdreng oz. poslovenjenega Ferdreng v Podlesje. Ime je bilo spremenjeno na osnovi povojnega "Zakona o imenovanju krajev in označevanju trgov, ulic in stavb" iz leta 1948, kot del široke kampanje povojnih komunističnih oblasti, da se iz toponimov na ozemlju Slovenije odstranijo nemški elementi.

Na tem območju so sredi 50-ih let porušili vse sakralne objekte, med njimi tudi kapelo na Verderbški gori. Od cerkve se je ohranil le zvon iz leta 1642, ki ga je skril duhovnik iz Zdihovega. Odkopali so ga leta 1991 in je del muzejske postavitve v Pokrajinskem muzeju Kočevje o usodi kulturne dediščine kočevskih Nemcev.

Vira: Wikipedia in kocevarskevasi.si

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.