Hodosko jezero moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Hodoško jezero - Moje tisoče jezero

Kje ga najdete: pri Hodošu v Pomurju
Velikost: neznano
Globina: neznano

Hodoško jezero, Moje jezero številka 1000. Kakšno veselje, ko sem po 250 kilometrih od Kočevskega jezera po 18 napornih urah malo pred 22. uro zagledala nočne obrise jezera.

Zakaj sem ga izbrala za tisoče jezero:
✔ ker mi je dalo energijo dan pred epsko diagonalo s kolesom od Hodoša do Pirana julija 2017,
✔ ker bo postalo najsevernejše jezero na spletni strani www.mojajezera.si,
✔ ker pooseblja jezera, ki jih imam najraje - neznana, pozabljena od sveta in čudovita,
✔ ker je doma v Prekmurju, ki mi je res ljubo in energetsko zelo blizu,
✔ ker ima obliko kapljice, ki je oblika logotipa zgodbe Moja jezera.

Okoli jezera je speljana pot, na kateri prečkate prikupen lesen most, se vodi čisto približate, srečate ribiče, posedite na klopci. Tiho je tukaj, prijetno mirno.

---

Hodoško ali Dolensko jezero v severovzhodnem Goričkem je nastalo z zajezitvijo Dolenskega potoka za zbiranje vode za namakanje kmetijskih površin. V tem delu Slovenije ni veliko naravnih stoječih voda, zato so vodni zbiralniki, kot je Hodoško jezero, izjemnega pomena. Ob Hodoškem jezeru gnezdi 49 vrst ptic, med njimi tudi labodji parček.

Jezero je tudi priljubljeno mesto za turistični ribolov ter izjemno pomemben habitat za vidre. Prav tu so namreč zabeležili eno največjih populacij vidre v Sloveniji.

Vidram v čast so postavili tudi učno pot z informacijskimi tablami in opazovalnico, na kateri lahko opazujemo vodne ptice in okoliške rastline. Ter seveda vidro, če imamo srečo.
Ob jezeru so našli tudi ogroženega močvirskega murnčka ter 20 vrst kačjih pastirjev, med njimi štiri ogrožene. Ob Hodoškem jezeru je izvir čiste pitne vode.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.