Komarnik jezero moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Jezero Komarnik

Kje ga najdete: zahodno od Lenarta v Slovenskih goricah

Velikost: 30 ha

Globina: 3 m

Jezero Komarnik je eno izmed petih akumulacijskih jezer v Pesniški dolini in kljub temu, da je umetnega nastanka, je videti kot bi bilo naravno. Prvič je bilo omenjeno že v 16. stoletju, ko so ga lastniki gradu Hrastovec izkoriščali za gojenje rib.

Okrog jezera je speljana Franckova pot, ki vas popelje po prijetni dva in pol kilometra dolgi poti med cvetočimi kamilicami. Med sprehodom se ustavite pri pojasnevalnih tablah in dvema opazovalnicama ptic. Komarniško jezero velja za eno najpomembnejših gnezdišč vodnih ptic v Sloveniji, tukaj pa najdejo začasen dom tudi nekatere ptice selivke.

Jezero predstavlja dom tudi 35 vrstam kačjih pastirjev, tudi ogroženim, kot sta loška zverca, zgodnji trsničar ter nosna jezerka, ki jih je tukaj največ v Evropi. Na marsikaterih krajih je celo povsem izginila.

Prepustite se zgodbam iz preteklosti na Agatini poti, ki vas popelje od Hrastovca, jezera Komarnik do Črnega križa, ki je simbol nesrečne ljubezni med hrastovškim grofom Friderikom Herbersteinom in lepo Agato z gradiča Štralek.

Ko boste vandrali tod okoli, se ustavite v naselju Zamarkova, kjer ponosno stoji najdebelejša bela vrba v Sloveniji – Senekovičeva vrba z obsegom več kot 7 metrov.


Galerija

 

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.