Rakov kocjan kotlii 2 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Kotliči

Kje jih najdete: v Notranjskem regijskem parku

Velikost: neznano

Globina: neznano

 

Notranjski regijski park je mogočen naravni park, velik 222 km2 in obsega Cerkniško jezero, Rakov Škocjan, Križno jamo, Slivnico, Javornike, Menišijo ter sotesko Iške in Zale. V sebi pa nosi tudi jezero Kotliči. Kotliči so skupina izvirov v kotanji. Tukaj izvira potok, ki se po 100 metrih izlije v Rak.  

Zaradi nihanja vodostaja imajo Kotliči preko leta različno podobo. Ob suši sta aktivna le dva izvira v globokih tolmunih, od koder prihaja staro ime Očesa. Po deževju, ko je voda visoka, so izviri zaliti in bruhajo vodo pod takšnim pritiskom, da se na površini jezerca delajo do meter visoki vodni mehurji. Voda priteka v Kotliče po podzemeljskih rovih, še pred temi izviri pa jo vidimo tudi v bližnji izvirni vrtači Kotel, s katero so povezani. Udorna vrtača Kotel je kot ostanek nekdanje podzemeljske dvorane nastala s porušitvijo njenega jamskega stropa.


Galerija

 
 

V Kotlu je stalno jezerce, ki niha skladno z dotokom kraške vode skozi razpoke v dnu in na robu vrtače. Ob suši jezerce v vrtači precej upade, ob poplavah v Rakovem Škocjanu pa lahko naraste celo preko roba vrtače (vir: kraji.eu).

Markanten Rakov Škocjan vas bo očaral z urejeno učno potjo, ki vas bo pospremila od malega in velikega naravnega mostu, izvirom Raka in Kotliči. Skupaj s Cerkniškim jezerom in Križno jamo je Rakov Škocjan razglašen za mednarodno pomembno mokrišče.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.