Kali kobjeglava lukvica sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Kali v Kobjeglavi

Kje jih najdete: ob urejeni učni poti okoli Kobjeglave

Velikost: neznano

Globina: neznano


Okoli vasi Kobjeglava vas bo popeljala prelepa pot okoli 9 večjih in manjših kali. Malo bo cesti, veliko pa bo makadamskih poteh med dišečimi borovci se boste sprehodili in naučili tudi nekaj o življenju v teh krajih. Poleg kali vas boste videli tudi dve pastirski hiški in par manjših jam.

Kali imajo tudi zelo prikupna imena: Dolc, Ilovca, Lokva, Lukvica, Počivala, Zavrhk, Stari kal, Tupelski kal in kal pri Čotnih. Najlepša se mi zdi Dolc, ob kateri je mala pastirska hiška ob mizi s klopmi, ki prav kliče k pikniku.

Kraševcem so bili kali in štirne stoletja edini vir vode. Služili so za pitno vodo, gospodinjstvo in živino. Uporabljali pa so jih tudi za naravno pridobivanje ledu. Pozimi so sekali led in ga hranili v posebej grajenih objektih-ledenicah. Deževnico so zajemali tudi z gradnjo štirn. Z bližnjih streh so deževnico prek zidanega kanala in delno prek glinastih cevi speljali v štirno in višek v kal. Z vodo iz vaške štirne so se oskrbovali domačini, ki niso imeli lastnih štirn (vir: stanjel.eu).


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.