Vogrsko jezero vogrscek 5 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Vogrsko jezero ali Vogršček

Kje jih najdete: ob avtocesti med Ajdovščino in Novo Gorico

Velikost: 62 ha

Globina: 30 m

3 jezera


Umetno akumulacijsko Vogrsko jezero, imenovano tudi Vogršček, je nastalo ob koncu 80. let 20. stoletja, ko so pregradili potok Vogršček z namenom namakanja Vipavske doline. Ta je bila včasih zelo pomembna za sadjarstvo.

Ob avtocesti so dejansko tri jezera, vsi trije revirji pa so priljubljeni za ribolov. Ribiči pravijo, da ima jezero pod vodno površino skrito veliko štorov in vejevja, da bi mu skoraj lahko rekli potopljeni gozd. 

Ni močno turistično naravnano, čeprav ima zelo veliko potenciala. Srednje in največje sta prav lepa in zagotovo bi bila vesela več obiskovalcev.

Prebrala sem tudi, da je v letu 2007 pričela puščati pregrada jezera, česar država še ni uredila.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.