Izvir vrocek 2 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Izvir Vroček

Kje ga najdete: pod najvišjim vrhom Krasa Veliko Gradišče

Velikost: neznano

Globina: neznano

Izvir Vroček je prikupno jezerce, ki nosi zelo zanimivo zgodbo. Njegova voda ni sicer vroča, je pa zdravilna.


Galerija

 
 

Izvir Vroček najdemo pod hribovskim masivom Kokoš nad Lipico, tik pod najvišjim vrhom Veliko Gradišče. Najlažje pridemo iz vasi Prelože, iz katere pelje do Vročka lepa gozdna pot navkreber. Za lep sprehod do izvira boste potrebovali dobre pol ure. Pot proti Vročku še zmeraj velja za sveto pot.

Domače čudodelke in zdravilke so pod Velikim gradiščem še v 20. stoletju nabirale zdravilne rastline in jih za vsako priložnost namakale v čudežno in zdravilno vodo iz Vročka. Tudi varile so jih v tej vodi, zraven pa izrekale uroke, po katerih naj bi izvir dobil ime.

Po izročilu so staroselci izkopali pod gradišče 20 metrov dolg ter 2 metra visok in širok rov. Vročka voda je bila tako dragocena, da je pri izviru poseben stražar odrejal ženskam, koliko vode si smejo tisti dan natočiti. V vas so jo nosila le dekleta in kakšna vzdržljiva starejša ženska, zaksaj je bilo vedra treba nositi vzravnano na glavi, loveč ravnotežje na strmejših koncih kolovoza. V Preložah še niso zamrle zgodbe o tem, kakšne muke so prestajale ženske pri nošenju mrzle vročke vode.

Bolj kot iz Prelož izvir mimogrede obiskujejo in se na njem odžejajo planinci, ki s Kokoši hodijo na Veliko Gradišče, ki je najvišji vrh Krasa.

O staroverskih izročilih Krasa več preberite v knjigi V siju mesečine domačina Borisa Čoka, izvir Vroček pa bo razkril svoj svet v knjigi Željka Kozinca Lepi izleti vabijo.

Povezava: http://sms.zrc-sazu.si/pdf/Cok_Mesecina_2012.pdf

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.