Vrhnika mali plac 4 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Mali plac

Kje ga najdete: blizu kraja Bevke

Velikost: neznano

Globina: neznano


Naravni rezervat Mali plac na osamelcu Kostanjevica blizu vasi Bevke je eno mojih najljubših odkritij. Je majhno šotno barje in eno zadnjih tovrstnih mokrišč v južni Evropi, zame pa poleg neskončno lepe vode sredi barja tudi najlepši gozd, kar sem jih videla ...

Obiskala sem ga na oblačen dan. Vodo sem zagledala s ceste, se ustavila za fotografije in se nato odpravila na pot še z druge strani. Prispela sem do prikupnega vhoda v Mali plac. Z velikim pričakovanjem sem vstopila v pravljični gozd. Poti so me vodile mimo vode med visokimi drevesi, ki jim ni videti vrhov krošenj. Navdušena nad odkritjem sem opazovala drevesa, se čudila nad pomladno zelenostjo gozda sredi zime in iskala vodo.

Med sprehodom sem srečala gospoda s psom, ki je bil zagotovo presenečen, da je srečal še nekoga na tak zaspan prednovoletni dan. Povprašala sem ga za vodo, a je predvsem mislil, da sem se izgubila. Ne, nisem se izgubila … načrtno sem se znašla v tem čarobnem gozdu, da najdem vodo. S te strani je ni moč videti, sem pa našla z energijo napolnjen košček narave, kamor se bom še vrnila.

Na tem Malem koščku raja živijo številne redke rastline z očarljivimi imeni: srednja rosika, okroglolistna rosika, dlakava mahovnica in navadna rožmarinka. Med živalmi pa najdemo močvirsko želvo sklednico, pupke, kačje pastirje, različne vrste žab, redke vrste močvirskih ptic in ujed.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.