Brdo pri kranju 9 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Jezera v parku Brdo pri Kranju

Kje jih najdete: v parku Brdo pri Kranju

Velikost: 9 ha

Globina: 3 m

Park Brdo pri Kranju je eden tistih znamenitosti, za katere si vzameš čas. Na sprehodu se na vsakem koraku se srečuješ z zgodovino, lepotami narave in poslovnim svetom.

Sama sem ga obiskala zaradi dveh od 11 jezer, ki se nahajata eden poleg drugega. Drevesa so že slekla svoje barvite plašče, le tu in tam je še kakšno, ki se upira zimski modi. V parku je mir, redki obiskovalci ne zmotijo tišine, konjska kočija pa počasi v romantičnem ritmu koraka po ozkih sprehajalnih poteh mimo otočka ljubezni. Kolesarjev ni, saj se ni dovoljeno voziti, prav tako ne dovolijo vstopa hišnim ljubljenčkom. Tukaj zelo spoštujejo živali, ki domujejo na posesti in jih neradi vznemirjajo.

Park je odlična ideja za tekaški trening, saj ponuja vse podlage, od asfalta, makadama in gozdnih poti. Čudovito je raziskovati prav te, ki so skrite od glavnih poti, saj najdeš čudovite mirne vodne kotičke, tudi pod mostovi.

Posestvo Brdo se ponaša z več kot 500-letno zgodovino. Razprostira se v dveh ograjenih delih: park Brdo, v katerem so grad Brdo, Kongresni center Brdo, nogometni center, igrišče za golf, konjušnica z 11 lipicanci, dva od prav tako 11 enajstih jezer, kiparska zbirka, s slamo kriti kozolci toplarji in še mnogo drugih zanimivosti. Drugi del posesti se imenuje lovišče Brdo, nekaj manj kot 430 ha pretežno gozdnatih površin, ki je urejen naravni rezervat za živali. Celotno posestvo Brdo velja za kulturni spomenik in naravna vrednota državnega pomena.

Grad Brdo je renesančni grad, ki je najpomembnejši protokolarni objekt v Sloveniji. V njem so od 15. stoletja skozi zgodovino bivale številne plemiške rodbine. Svetovno znani botanik baron Karel Zois, brat bolj znanega Žige Zoisa, je tukaj uredil prvi alpski botanični vrt, s katerim je Brdo doseglo mednarodno slavo. Josip Broz Tito je grad rad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco.

Kako sem doživela zaprt del parka, preberite na blogu >>.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.