Lokve velika planina 9 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Lokve na Veliki planini

Kje najdete vseh 26: razpršene po Veliki, Mali in Gojški Planini

Velikost: neznano

Globina: neznano

Lokve oz. kali na Veliki Planini so drugačne, posebne. Kar 26 jih je razkropljenih po Veliki, Mali in Gojški planini, ki so me začarale.

Obiskala sem jih na najlepši jesenski dan, ko je sonce žarelo in obsijalo neskončne smreke, risalo sence, z neba odpihnilo popolnoma vse oblake in me napolnilo s toliko lepote, da jo je skoraj težko zadržati v sebi. Našla sem jih kar 26, od čisto majhnih do velikih lokev, ki se tako lepo zlijejo z okolico, da ostrmiš.

Za en dan sem se prelevila v gorsko kolesarko, da sem lahko kolesarila po skalnatih poteh gor in dol po planinah. Nešteto izjemnih razgledov na pastirske hiške, ki so kot mali domovi pravljičnih bitij. Mir, ki veje med smrekami in hribi, se naseli vate v trenutku, ko oko leže na panorame. Popelje te v drug svet, pozabiš na vse, kar se ti dogaja tam doli v kraju Vsakdan.

Gor sem se odpravila z gondolo, da sem imela cel dan čas za raziskovanje in odkrivanje lokev. K avtu sem se želela tudi tako vrniti, a sem zamudila zadnjo vožnjo. Kar se je najprej zdelo kot nekoliko slabo, se je kasneje izkazalo za nekaj najboljšega. Videla sem namreč najlepši sončni zahod! Ko sem kolesarila navzdol od Kranjskega Raka proti Stahovici, se je izza ovinka prikazala veličastna rdečkasta svetloba, ki je v žarkih padala na cesto. Ko sem se ustavila ob cesti, se je nad dolino razprostrla neskončna rdeča barva, prepletena z drevesi. Sonce me je počakalo, mi pomahalo in se nato počasi umaknilo za hrib. Teh nekaj trenutkov mi bo za vedno ostalo v spominu, saj je bilo kot bi me sonce poklicalo, pobožalo in dalo energijo. In ne samo za nenačrtovanjo vožnjo, dobila sem še sveženj energije za danes, jutri in naprej.

Nekatere lokve na Veliki Planini, ki je največja slovenska planina, so tudi edine, ki imajo svoja imena: ena največjih je ovalna Lokev na dolini, v dolžino meri 50 m, široka pa je 40 m. Blizu kapele Marije Snežne je 40 metrov dolga in 30 metrov široka Lokev za kapelo. Najdete pa še lokev Vosranko in Urinova lokev.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.