Resko jezero 9 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Reško jezero

Kje ga najdete: v Kočevski Reki

Velikost: 17,5 ha

Globina: 5 m


Reško jezero je ujeto med kočevske gozdove, registrirano kot naravni rezervat. Jezero sem obiskala že nekajkrat, še posebej pa se mi je vtisnilo v spomin, ko sem se po njegovi vodni gladini zapeljala s čolnom. Neznani zvoki iz gozda niso prav nič prijetni, saj kot prava Kočevka vedno pomislim, da bo proti meni prihlačal medved.

Tokrat sem Reško jezero doživela pa še z druge perspektive. Zanj sem si zares vzela čas, saj sem ga želela videti z vseh strani. S kolesom sem se zapeljela do jezera, ga parkirala in se odpravila raziskat novo naravoslovno učno pot - Orlovo pot. Kako fino, takšna "moja" pot (besedo orel imam v priimku). V bogatih okoliških gozdovih namreč gnezdi orel belorepec. Najnovejša pridobitev so tudi lesene opazovalnice ptic.

V tem obdobju je sicer zelo posušeno, prav kriči po dežju, ampak mu ravno to stanje daje zelo posebno energijo. Posušena muljasta tla, velike školjke in drevesne korenine dajejo občutek, da si se vrnil milijon let nazaj. Kar nisem se mogla nagledati in se načuditi skrivnostnim panoramam. Ni me motilo niti, da sem kar nekajkrat globoko stopila v mulj. K sreči niti tokrat ni bilo nobenega rjavega kosmatinca na vidiku. 

V spodnjem delu je jezero gozdni raj za ribiče. Pod gladino jezera živijo ščuke, smuči, krapi, linji, kleni, rdečeperke in ostriži. Vijačenje ali muharjenje je dovoljeno le z uporabo čolna; ribolov z brega je prepovedan. Za ribolov so dovoljene zgolj umetne vabe. Zgornji del je zaprt, saj je namenjem gojenju rib in gnezdenju ptic.

Jezero bom zagotovo še obiskala, saj me res zanima, kakšno je ob polni strugi.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.