Smartinsko jezero jezera slovenije slovenska jezera moja jezera manca korelc 4 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Šmartinsko jezero

Kje ga najdete: severno nad Celjem

Velikost: 107 ha

Največja globina: 15 m

Dolžina obale: 12,1 km


Šmartinsko jezero je nastalo leta 1970 z zajezitvijo potoka Koprivnice z namenom zadrževanja visoke vode, ime pa so mu nadeli po kraju Šmartno v Rožni dolini. Z več kot 12 kilometri je po dolžini obale največje slovensko umetno jezero.


S kolesom sem ga obiskala že lani, ko sem ga s kolesom obkrožila in zaznala njegovo zanimivo obliko. Najbolj mi je všeč tistidel, ko kolesariš ali sprehajaš po leseni poti proti pontonskemu mostu, ki je most, sestavljen iz povezanih plavajočih delov ter s pomočjo plošč ali desk prirejen za promet ljudi in vozil. Prečkaš most in se zaletiš v prikupno čolnarno Muzelj, kjer si lahko izposodite čoln ali kajak.

Ob celotni poti okoli jezera so posejane lesene klopi in informativne table z informacijami o jezeru in življenju v njem.

Jezero nudi pa še kaj drugega kot možnost sprehajanja: izposoja čolnov, kajakov in pedolinov, prostori za piknik, gostinski lokali ter vožnja z ladjico Jezerska kraljica (kakšno lepo ime, iiiii!). Tukaj lahko preizkusite tudi zorbing, kotaljenje v ogromni žogi, po posebni stezi, ki se edina v Evropi lahko pohvali z ovinkom! :D

Za Šmartinsko jezero si vzemite čas, ker je veliko, razgibano in polno priložnosti za raznorazne aktivnosti.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.