Bohinjsko jezero 17 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Bohinjsko jezero

Kje ga najdete: pri kraju Nomenj

Velikost: 318 ha

Površina: 3,3 km

Dolžina: 4100 m (najdaljša diagonala)

Največja širina: 1200 m

Največja globina: 45 m

Nadmorska višina: 526 m

Količina vode: 92.5 milijonov m3

Dolžina jezerske obale: cca 11.35 km


Bohinjsko jezero ledeniškega izvora je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji. Po površini ga prekašata samo napolnjeno presihajoče Cerkniško in umetno Ptujsko jezero. V vsej svoji veličini leži v osrčju Triglavskega narodnega parka in je res pravi biser.

Všeč mi je, ker ob njem kljub njegovi velikosti in lepoti ni vonjati masovnega turizma kot denimo ob Blejskem jezeru. Zdi se, da tukaj še vedno vlada magičnost narave, ki je ni prekrila ekonomija turizma.

Obiskala sem ga na deževen četrtek, ko je cel dan pomalem deževalo in spralo večje število obiskovalcev. Najprej sem se podala po poti okoli jezera, ki jo je na nekaterih delih na severni strani težko prevoziti s treking kolesom. Pot je krasna, ob njej najdeš veliko skritih kotičkov, malih plažic za kopanje. Na drugi strani jezera v kraju Ukanc sem se veselila lesenega pomola, ki me je prijetno presenetil z zelo fotogeničnim čolnom. Precej časa sem se zadržala tam, saj je mirnejše kot na drugi strani jezera. Po južni strani je urejena cesta, tako da gre kolesarjenje hitreje, toda vseeno se je vredno ustavljati in užiti vodo.

Jaz sem imela to (ne)srečo, da sem se Bohinjskega jezera vodno naužila še s ptičje perspektive. :D Ko sem prišla že skoraj povsem okoli, je začelo strahovito deževati! Skrila sem se pod ne preveč praktično streho gostilne pod Skalco, kjer mi je prijazna natakarica povedala, da ko v Bohinju dežuje, vedno zelo piha. In res ni ponehalo, zato sem ga zaokrožila v dežju in počakala v drugem lokalu, da sem ujela miren večer za fotografije.

Ob Bohinjskem jezeru je organiziranih kar precej možnosti za preživljanje prostega časa: s turistično ladjico se peljete po jezeru, v čolnarni v Ribčevem Lazu si lahko izposodite čolne na vesla in na električni pogon. Prav tako lahko svet jezera raziskujete z najemom koles, kanuja, kajaka, ali na raftu po Savi Bohinjki.

V Ribčevem lazu se lahko preizkusite v športnem plezanju, adrenalinski navdušenci pa obiščite adrenalinski park ali poletite z jadralnim padalom.

V okolici Bohinja organizirajo mnogo športnih in kulturnih tradicionalnih prireditev: vasovanje in kmečka ohcet, kresna noč, festival Kanal, Festival alpskega cvetja, tek štirih srčnih mož okrog jezera. Kravji bal pa organizirajo septembra, ko se praznuje povratek živine s poletne paše na planinah v dolino. Kako prisrčno!

Namig: obiščite tudi slap Savica, v Srednji vasi pri Bohinju pa Bohinjsko sirarno. 


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.