Mojcin dom vitranc moji hribi moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Manca korelc mj 3 manjsa 1 sl
 
 

Seznam vrhov, ki sem jih doživela nad jezeri.

Moji hribi je zbirka hribov in gora, od koder lahko občudujemo razgled na Moja jezera.

 
 
 

Mojčin dom na Vitrancu

Razgled na 3 jezera: Zelenci, Ledine in akumulacijsko jezero, za katerega ne vem imena.

Dostop do izhodišča:
Izhodišče je jezero Jasna pri Kranjski Gori.

Zapeljemo se v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vršiču. Že kmalu za tem, ko se Kranjska Gora konča, prečimo reko Pišnico, mi pa le nekaj 10 metrov naprej zavijemo desno na večje parkirišče, kjer ob jezeru Jasna parkiramo.

Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo nekaj metrov nazaj proti Kranjski Gori do jezu pri elektrarni, kjer se usmerimo na stezo, ki se nadaljuje vodoravno ob reki. Po nekaj metrih prečimo strugo in pot nas naprej pripelje v gozd, kjer že po nekaj metrih vzpona pridemo na razpotje pri klopci.
Nadaljujemo ostro levo in pot nam zaustavi napis, pot v Malo Pišnico ZAPRTA. Nadaljujemo po tej poti, ki se v okljukih začne strmo vzpenjati. Ko strmina popusti pridemo do razcepa, kjer se v levo odcepi pot v Malo Pišnico (ta pot je zagrajena), desno pa sledimo znaku za Vitranc in Ciprnik. Nadaljujemo naravnost navzgor po ožji in nekaj slabše vidni stezi, ki se ponovno strmo vzpne. Le nekaj metrov naprej pa nas pot pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na Martuljško skupino gora. Pot se nato za krajši čas vzpne nato pa se usmeri desno, kjer z nekaj vzponi in spusti preči pobočja proti kranjskogorskim smučiščem.
Ko se pot v okljukih ponovno strmeje vzpne, pridemo do naslednjega razcepa, kjer nas znak "Vitranc-Ciprnik" usmeri levo (naravnost vodi pot proti melišču in naprej do smučišč). Po razcepu se pot zelo strmo vzpne in postane nekaj časa težje sledljiva. Strm vzpon nas pripelje iz gozdnatih tal v travnata pobočja tik pod skalnatimi stenami in se še naprej strmo vzpenja. Čez nekaj časa ob poti opazimo leseno puščico, ki kaže pot navzdol, po kateri smo prišli. Nekaj deset metrov kasneje se strma pot usmeri v desno in še vedno zelo strm vzpon se nadaljuje po grebenu.
Čez nekaj časa grebenska pot vodi mimo skalnate grape, ki nam na desni odpre lep razgled na Kranjsko Goro. Kmalu zatem strmina malo popusti in pridemo do razcepa, kjer lahko nadaljujemo po levi poti pod grebenom ali si ogledamo razgled z grebena. Obe poti se deset metrov kasneje združita, strmina grebena pa znova naraste. Zadnjih deset metrov vzpona po grebenu vodi skozi gosto ruševje, nato pa se pot zravna. Takrat na desni zagledamo steber tovorne žičnice, ki pelje na Vitranc, po nekaj metrih položne hoje pa pridemo do križišča, kjer se nam z leve pridruži pot iz Kranjske gore.


Od križišča naprej nas čaka še okrog 300 metrov hoje po poti, ki preči pobočje pod Domom na Vitrancu. Kmalu na desni zagledamo opuščeni Dom na Vitrancu in nekaj korakov naprej še pred leti na novo odprt Mojčin dom na Vitrancu.

 

VIR: hribi.net

Galerija

 

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.