Dsc 6670 manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Imotska jezera - jezerski biseri Hrvaške

03.11.2019

Med krompirjevimi počitnicami sem dva dneva namenila jezerom izven Slovenije. Že nekaj časa so na mojem jezerskem seznamu zapisana Imotska jezera in prazniki izven sezone so bili kot nalašč za obisk Hrvaške. V tem času je bilo v jezerih sicer izjemno malo vode.

Kraška Imotska jezera se nahajajo severno od Makarske. V bližini živahnega kraja Imotski ležita najbolj znana Modro in Rdeče jezero. Na robu Imotskega polja, zahodno od Rdečega jezera, se nahajajo Lokvičićka jezera. Skupaj lahko v enodnevnem izletu spoznate 7 izjemnih jezer.

Modro jezeroglobina jezera se spreminja od popolnega izsuševanja do največje globine, ko je voda preplavila in je znašala 147 m.

Nad jezerom se dvigajo strme stene (od 386 do 538 metrov nadmorske višine), na najvišji skali so pred stoletji zgradili trdnjavo Topana, s katere je lep razgled na jezero (če je le-to polno).

Do gladine jezera vodi lepo urejena sprehajalna pot, primerna za vsakogar. Jezero v poletnih mesecih postane tudi priljubljen kraj za kopanje, ko pa popolnoma presahne, nastane nogometno igrišče.

modro imotsko jezero

modro imotsko jezero

modro imotsko jezero

modro imotsko jezero

 

Rdeče jezero

Rdeče jezero je kraška jama, nastalo z zrušitvijo oboka nad jamo. Ime je dobilo po mogočnih rdečih skalah na robu jezera. Ponaša se z višinsko razliko kar 528 metrov. Globina jezera meri 287, kar ga po nekaterih meritvah postavlja na sam vrh najglobljih jezer v Evropi.

Rdeče Imotsko jezero

Rdeče jezero obišče mnogo manj turistov, saj do jezera ne vodi nobena pot. Naj vas povabi na čudovit sprehod okoli impozantnega jezera, na katerem boste uživali ob pogledu na mogočno jezero v globini.

Rdeče Imotsko jezero

Francoski speleolog Frederic Swierczynski je 6. maja 2017 postal prvi človek, ki se je potopil v Rdeče jezero in se dotaknil dna. Celoten potop je trajal štiri ure, jamar Frederic pa se je dna Rdečega jezera dotaknil na globini 245 metrov.

Rdeče Imotsko jezero

Rdeče jezero zaradi težavnosti dostopa privlači številne ljubitelje adrenalina. Že nekaj let tukaj pogumni športniki nad vodo raztegnejo mreže, na katerih privezani na elastične vrvi skačejo v globino.

Za Rdeče jezero pravijo, da je nemogoče vreči kamen z obale, da bi se najprej dotaknilo vode. Močni zračni tokovi ga menda vedno odnesejo v skale. Tudi sama sem poskusila in lahko potrdim!

Legenda o Rdečem jezeru

Nekoč je bil bogat Gavan in na robu Rdečega jezera je imel velika in lepa dvorišča. Vse je bilo njegovo, Imotsko polje in vsa okolica. Živel je zelo razkošno, bil pa je nesramen in neusmiljen do vseh, zlasti do revnih. Tudi njegova žena je bila zlobna in pohlepna. Nekega dne se je Gavan odločil, da bo pripravil veliko pogostitev za svoje prijatelje, ki so bili prav tako hudobni in pohlepni kot njegova družina.

V nekem trenutku se je prikazal angel v podobi ubogega človeka, ki je v božjem imenu iskal drobtine zase in za svoje lačne otroke. Gavanusha je sicer ubogemu dala nekaj kruha, a bila brezbrižna, ko jo je prosil tudi za vodo. Angel v preobleki se je razjezil nad takšnim brezdušnim obnašanjem, odvrgel raztrgana oblačila, v desno roko vzel ognjeni meč božje sodbe in prižgal nebo s svetlobo neba. Preklel je Gavana, Gavanushho, njihove otroke, goste in vsa dvorišča Gavana ter odletel v nebeške višine. V tistem trenutku je strela udarila v nebo, grmenje je utihnilo, zemlja se je močno tresela, raztapljala in dvorjani, Gavan, Gavanush, njihovi otroci in vsi gostje so se zaletavali vanjo. Tu je nastalo Rdeče jezero, pa tudi druga jezera v regiji Imotski, kot jih poznamo danes.

Še danes so na robu Rdečega jezera zidovi, za katere pravijo, da so ostanki velikih gavanskih dvorišč.

Lokvičićka jezera

V občini Lokviči, ki jo sestavlja pet vasi, je 6 jezer na Imotskem polju - Zeleno jezero, Prološko Blato, Krenica, Lokvičko (ali Mamičko jezero), Knezoviško jezero in jezero Galipovac.

Zeleno jezero

Akumulacijsko jezero Ričice ali Zeleno jezero se nahaja v bližini vasi Ričice. Jezero napajata reki Vrbica in Ricina. Nastalo je leta 1985, ko je bil zgrajen jez za preprečitev vdora vode in vode iz rezervoarja. Projekt ni bil nikoli dokončan, zato je tukaj nastalo jezero. Tako kot večina Imotskega je tudi območje današnjega Zelenega jezera naseljeno že od prazgodovine, o čemer pričajo številni arheološki ostanki, ki pričajo, da je bilo na tem območju nekoč naravno jezero.

Zeleno Imotsko jezero

Prološko Blato je obsežno poplavljeno območje na Imotskem polju. Je tipičen primer poplavljenih kraških polj v Dalmaciji. Kot pravo presihajoče jezero, redno spreminja svojo obliko. Globina vode Prološkega Blata je 1 - 6 m. Na njem se nahaja otoček Manastir, na katerem ležijo ostanki frančiškanskega samostana iz 15. Stoletja.

Zeleno Imotsko jezero

Galjipovac, Knezovića jezero in Mamića jezero

Vsa tri jezera mejijo na Imotsko Polje ali Blato. Voda v teh treh jezerih niha za približno deset metrov, vendar jezera nikoli ne presušijo. Okolice samega jezera ne primanjkuje zanimivosti. Vsa štiri jezera in Blato so prepletene z vrtačami, suhimi jezeri in griči, ki raztresejo vrtove, kaskadni vinogradi, vzpetine in številna arheološka najdišča.

Jezero Galjipovac lahko občudujete z razgledne točke ob cesti. Do vode se lahko pride z najnižjim prehodom sedla vzdolž samega polja. Dimenzije jezera so 170 x 115 m, njegova globina pa je več kot 60 m. Spreminja se do deset metrov, odvisno od letnega časa in dotoka vode. Dno jezera je blatno, voda pa je razmeroma bistra.

 

Do jezera Mamića je speljana nova makadamska pot, toda do prav do jezera boste težko dostopili.

Prološko Blato

Nedaleč stran je Knezoviško jezero, izredno strmo in nedostopno korito, ki ga lahko po nedostopnosti in videzu primerjamo z Rdečim jezerom, čeprav je bistveno manjše. Voda v jezeru je izjemno bistra, globoka pa 40 metrov.

Mamića jezero

Izjemna jezera so krasna ideja za izlet, ki ga lahko kombinirate z oddihom v Makarski. Če boste kot jaz izbrali čas izven sezone, vas bo vreme še prijetno grelo, izognili pa se boste poletni gneči.

Makarska - riva

VIRI: pag.si, visitimota.com

 

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.