Bukovniko jezero prekmurje moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 6670 manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Jezera s posebno energijo

Jezera s posebno energijo

19.08.2019

JEZERA S POSEBNO ENERGIJO

Vsa jezera imajo enerigjo, toda nekatera izstopajo. Spoznajte 4 jezera v Sloveniji, ki se ponašajo z energijskimi točkami, ob katerih vas čaka energija. Ob vsakem jezeru boste našli tudi druga doživetja.

 

Galerija

 
 

TRBOJSKO JEZERO

Osrednja Slovenija

Trbojsko jezero, za nekatere tudi Mavško, Žerjavsko ali Kranjsko jezero ter Žagarjeva solza za romantične duše. Nastalo je z zajezitvijo reke Save ob gradnji hidroelektrarne Mavčiče. Globoko je do 17 metrov, s površino enega kilometra pa se uvršča med 10 največjih jezer v Sloveniji.

Ob jezeru so odkrili zdravilne energijske točke. Energije se boste naužili ob 4 točkah, pri katerih so tudi table z informacijami, za kakšno zdravljenje je posamezna točka namenjena za in kako dolgo se naj tam zadržite. Prva energijska točka predstavlja brezpogojno ljubezen, druga osredotočeno namero, tretja rahločutnost in četrta moč.

Okoli jezera ne boste mogli na sprehod, za zdrav duh v zdravem telesu pa boste poskrbeli na supu. Trbojsko jezero je pravi raj za ljubitelje supanja za celo družino. Mirna gladina je primerna tudi za začetnike, če pa vas zanese z deske, se boste v vodi prijetno osvežili.

Odsupajte ali v čolnu zaveslajte do skoraj kilometer dolge soteske Zarice, ki daje slutiti, da je bila Sava tukaj pred zajezitvijo precej neizprosna do bregov. Voda je sotesko sicer deloma potopila, toda previsne stene so še vedno visoke preko 20 metrov. Nekdaj prodišča, logi in brzice so danes jezero, dom številnih vodnih ptic, med katerimi je posebnost redka raca veliki žagar, ki si je tukaj ustvaril edino znano gnezdišče v Sloveniji. Nekatere vodne ptice tukaj gnezdijo vse leto, kakšne pridejo k jezeru na zimske počitnice, mnoge pa so na jezeru le na kratkotrajnem obisku. 

Ljubitelji ribolova boste tudi tukaj prišli na svoj račun, seveda z ribiško dovolilnico, ki jo kupite v ribiških brunaricah ali čolnarni.

Ko obiščete jezero, se ustavite v priljubljeni Čolnarni Trboje, ki vas bo razvajala s sladkimi pregrehami, slovitimi svežimi jagodami in razgledi na jezero. Tukaj si lahko izposodite sup ali si na travniku na dekici pripravite piknik

 

GRADIŠKO ali TROJIŠKO JEZERO

Podravska regija

Gradiško ali Trojiško jezero leži v kraju sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Posebno kuliso mu daje romarska cerkev sv. Trojice s samostanom, znano pa je po zdravilnih točkah na pobočju griča pod cerkvijo.

Okrog jezera je speljana 3 km dolga sprehajalna pot, ob kateri boste našli 20 označenih energijskih točk, sicer so jih izmerili več kot 50. Sprehod lahko začnete v centru Sv. Trojice, nadaljujete pot po 186 stopnicah ob križevemu potu, ter obkrožite jezero. Posebno pozornost namenite točki pri kapelici ob Trojiškem jezeru, saj velja za eno močnejših v Sloveniji, njen premer znaša kar 15 metrov. 

Jezero je tudi priljubljen kraj za rekreativce in ribiče, ki imajo ob jezeru tudi možnost kampiranja. Na Gradiškem jezeru v poletnih mesecih veter lovijo deskarji, v hladnejših zimah pa se ponuja kot čudovit izlet za drsanje

 

BUKOVNIŠKO JEZERO

Pomurska regija

Bukovniško jezero leži sredi kostanjevo-bukovega gozda. Je pravi biser Pomurja, saj ponuja celo paleto možnosti za počitek, sprehode, otroško igro, kolesarjenje, piknik v naravi, praznovanje v koči, ribolov in nabiranje nove življenjske energije. Spoznajte njegove številne krasne zgodbe.

Ko se pripeljete proti jezeru, boste najprej zagledali sodobno parkirišče za avtodome, okrepčevalnico in informacijsko pisarno, kjer vas bodo opremili z vsemi informacijami ter bogato ponudbo prekmurskih spominkov.

V bližini kapelice in izvira je energijski park s 26 označenimi energetskimi točkami, ki vas napolnijo z novo energijo. Radiestezisti so ugotovili, da v okolici jezera potekata dve liniji moči oziroma tako imenovane zmajeve črte, ki naj bi se križali ravno na mestu kapelice. To območje je znano kot romarsko središče, še posebej na 15. junij, ko goduje sveti Vid.

Ko se boste naužili energije, prestopite leseni Most ljubezni, ki vas vodi do jezera. Ustavite se ob eni izmed koč ob jezeru, kjer se okrepčate, nato pa poiščite štiri lesene like, ki imajo vsak svoje prikupno poslanstvo:

Vila Rusalka skrbi za dobro ljudi, Vila Orhideja za rastlinski svet, Škrat Blagodejnik za Vidovo kapelico, Žabec Jezernik pa bdi nad živalmi okoli Bukovniškega jezera.

Za začetek se sprehodite okoli jezera po gozdni učni poti, dolgi okoli 2 kilometra in spoznajte jezero s 6 informacijskimi tablami. Na poti se ustavite pri znameniti kapelici sv. Vida, pri kateri žubori izvir z vodo z istim imenom. Izvir je poznan po svoji blagodejni in zdravilni moči, v katero verjamejo že od nekdaj. Ustno izročilo pravi, da se je mnogim izboljšal vid ali pa so celo spregledali, če so si izpirali oči z vodo iz izvira sv. Vida.

Izlet lahko zaključite v pustolovskem parku, kjer boste uživali v adrenalinu na 5 različnih plezalnih poteh.


JEZERO MOST NA SOČI

Goriška regija

Akumulacijsko jezero na Mostu na Soči je nastalo z zajezitvijo Soče za hidroeklektrarno Doblar. Jezero z edinstveno barvo reke Soče je priljubljeno med sprehajalci in ljubitelji vodnih športov.

Ob jezeru se lahko sprehodimo po dveh tematskih poteh: kulturnozgodovinska pot Na Most po modrost, ki nas na 22 urejenih točk popelje skozi tri tisočletja Mosta na Soči. Druga je energijska pot Čez Most po krepost, ki nas bo obogatila z energijo preko 14 energijskih točk. Poti nas bodo vodile mimo zdravilnih vodnih virov in treh kraških jam.

Jezero je najlepše občudovati z gladine na kajaku, kanuju, supu ali se pustite, da vas zapelje ladja Lucija. Jezero je tudi raj za ribiče, ki pridejo soško postrv lovit s celega sveta.

Priporočen čas obiska v juniju, ko organizirajo tradicionalno prireditev Noč na jezeru.

Zanimivosti: čeprav je kraj Most na Soči najbolj znan po svojem jezeru, se ponaša tudi po arheoloških ostalinah iz bronaste in železne dobe ter rimskega imperija.

 

Jezera s posebno energijo

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.