DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1102

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Podravska

Podravska
 
Razvrsti po:
 
 • Ribnik Ostriž

  46.52407 15.65211 14

  Kje ga najdete: sredi nakupovalnega centra na jugu Maribora

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Ribnik Ostriž ali gramoznica Razvanje se nahaja sredi nakupovalnega centra. Predstavlja pravo malo oazo zelenja z leseno kočo, ki služi za druženje.
  Preberi več »
   
 • Ribnika Razvanje

  46.51976 15.63803 14

  Kje ju najdete: v kraju Razvanje

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnika Razvanje se nahajata v kraju Razvanje. Ob mojem obisku se je odvijala ribiška tekma in očitno sta ribnika priljubljena, saj je bilo res veliko ribičev ob obali večjega ribnika.


  Preberi več »
   
 • Betnavski ribnik

  46.52850 15.64593 14

  Kje ga najdete: v kraju Razvanje

  Velikost: neznano

  Globina: neznano


  Betnavski ribnik je lepo urejen ribnik in čeprav se nahaja tik ob cesti, lahko ob njem najdete svoj mir. Ob obali ribnika je veliko klopi za ribiče.

  V bližini se nahaja čudovit baročni dvorec Betnava s parkom Betnava, zasnovanim v stilu angleškega krajinskega sloga. Arheološke najdbe pričajo, da je bilo to območje poseljeno 

  že v prazgodovinskem času, ljudsko izročilo pa pravi, da je pod je pod zemljo pogreznjeno »Belo mesto.«

  V bližini dvorca leži gozd, priljubljen za sprehode, tek ali kolesarjenje v senci dreves. Del gozda je Pustolovski park.

  Ko obiščete park, obiščite tudi Čebelarski center, kjer vam predstavijo številne čebelarske zanimivosti, način pridelave medu, čebelnjak, degustirate pa tudi različne vrste medu in medenega žganja.

  Vir: maribor-pohorje.si


  Preberi več »
   
 • Ribnik Radvanje

  46.53414 15.61533 15

  Kje ga najdete: v okolici Pohorja

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnik Radvanje je nastal ob kopanju gline za opekarno. Je priljubljen za ribolov, saj se v njem lahko na trnek ujame kapitalni krap, ameriški somič ali babuška. Ob ribniku se nahaja koča. 

  Ob mojem obisku je bilo ob obali ribnika kar nekaj ribičev, ki so vidno uživali v poletni nedelji.


  Preberi več »
   
 • Ribnika pod Pohorjem

  46.53376 15.59801 14

  Kje ju najdete: pri parkirišču smučišča Mariborsko Pohorje

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribnik se nahaja pri spodnji postaji smučišča Mariborsko Pohorje. Njegova okolica je dopolnjena s klopcami, ki vabijo k počitku. Ob robu obale se nahaja večja lesena hiška za račke.

  Drug ribnik je v bližini hotelov.


  Preberi več »
   
 • Mariborsko jezero

  46.56342 15.58623 12

  Kje ga najdete: vzhodno od Maribora pri Mariborskem otoku

  Velikost: 14 km

  Globina: 14,5 m

  Mariborsko ali Bresterniško jezero je nastalo z zajezitvijo reke Drave. Južno obalo jezera poraščajo gozdovi, ponekod pa nastajajo posebni obvodnimi habitati, zato je jezero pomembno naravovarstveno območje in zaščiten krajinski park.   

  Jezero je zelo priljubljen kraj za rekreacijo za Mariborčane in druge obiskovalce. Ob obali jezera je veliko možnosti za aktivnost preživljanje časa: jezero daje možnost za veslanje, surfanje, jadranje, plavanje v bazenu ali pa sprehod, kolesarjenje ali tek. Ob jezeru je tudi več gostinskih lokalov z otroškimi igrali. Mimo Mariborskega jezera vod tudi Dravska kolesarska pot.


  Posebnost: blizu jezera se nahaja Mariborski ali Felberjev otok, kot so ga včasih poimenovali po njegovih lastnikih. Otok je pravi rečni otok in edini te vrste v Sloveniji.

  Preberi več »
   
 • Gajševsko jezero

  46.53484 16.11745 12

  Kje ga najdete: blizu kraja Sv. Jurij ob Ščavnici

  Velikost: 12 ha

  Globina: 15 m

  Gajševsko jezero leži v kraju Gajševcih v Pomurju. Znano je kot največje akumulacijsko jezero tod okoli, še posebej pa je priljubljeno med ribiči, saj v njem prebivajo zelo veliki krapi. Ob jezeru biva cela vrsta različnih doživetij.

  Okoli jezera je speljana več kot 3 kilometre dolga sprehajalna pot, po kateri vas bo spremljalo glasno petje številnih vrst ptic. Poleti je jezero zaradi ugodnega vetra odlična destinacija za deskarje, pozimi pa za tiste, ki radi obujete drsalke.

  Gajševsko jezero je tudi lokacija srečanja motociklistov, ki ga organizira bližnje društvo ljubiteljev malo drugačnega vetra v laseh.

  Ko se naužijete jezera, obiščite Park doživetij Križevci, ki vas popelje po Čutni poti, otroci in odrasli boste uživali na napravah za rekreacijo in spoznavali naravo ob nasadu Gregorjev Matičnjak z učno potjo med ogroženimi drevesnimi vrstami Prlekije. Za sončni zahod se vrnite k jezeru, saj je nepozabno videti, kako sonce ugaša za pšeničnimi polji. 


  Preberi več »
   
 • Blaguško jezero

  46.56403 15.99843 12

  Kje ga najdete: blizu kraja Sv. Jurij ob Ščavnici

  Velikost: 12 ha

  Globina: 15 m

  Blaguško jezero se nahaja blizu kraja Sv. Jurij ob ŠČavnici, zgrajeno pa je bilo za zbiranje dežja v spomladanskem in jesenskem času za namakanje polj v vročih poletjih. Danes je namenjeno predvsem ribolovu in izletništvu.

  Lepo urejena okolica privablja sprehajalce, ki posedajo po pomolih, obalo jezera pa lahko izkoristite tudi kot piknik prostor. Pogumni se v njem tudi ohladijo. 

  V okolici jezera so že pred mnogimi leti prepoznali posebna sevanja, ki naj bi vplivala na počutje. 

  Poleg Blaguškega jezera lahko v bližnji okolici obiščete še Gajševsko, Negovsko in Trojiško jezero.


  Preberi več »
   
 • Negovsko jezero

  46.59550 15.96296 12

  Kje ga najdete: v Krajinskem parku Negova

  Velikost: 7,2 ha

  Globina: 4 m

  Negovsko jezero se nahaja v Krajinskem parku Negova, v svojih globinah in gladinah ob belem lokvanju in vodnem oreščku pa nosi izjemne zgodbe. Nastalo je pred 400 leti z združitvijo 14 grajskih ribnikov, ki so imeli v času turških vpadov poleg gradu Negova pomembno obrambno vlogo. 

  Danes lahko obiščemo le še 3 ribnike, enega v bližini gradu, Klokečov ribnik na zahodni strani parka, tretji pa je Negovsko jezero. 

  Okolica Negovskega jezera vam bo postregla z mnogimi doživetji. Ob jezeru se nahaja znameniti Žigrtov hrast s častitljivo starostjo 250 let. Pod jezom si oglejte Sitarjev mlin, nad jezerom pa vas bo v preteklost popeljala hiša Ivana Krambergerja, znanega politika in dobrotnika iz Negove. V okolici jezera se lahko napojite pri naravnih slatinskih vrelcih, okrepčali pa se boste v bližnji turistični kmetiji, kjer vam postrežejo domačimi sokovi in slovenjgraško gibanico. 

  Danes grad Negova sodi med največje in značilne gradove v Pomurju in je pomemben spomenik preteklosti. Prav tako pa je priljubljen za organizacijo porok, tako da bo poskrbel tudi za prihodnost.

  Negovsko jezero je vsekakor odlična izletniška točka, ki vas bo z vsemi čutili pospremila od preteklosti do danes.


  Preberi več »
   
 • Ribniki v Oseku

  46.58625 15.92462 12

  Kje jih najdete: v kraju Osek v Slovenskih Goricah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Štiri ribnike v kraju Osek v Slovenskih Goricah boste našli po klancu na gozdnem robu.


  Preberi več »
   
 • Ribniki ob cesti

  46.58048 15.91352 12

  Kje jih najdete: v kraju Osek v Slovenskih Goricah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Tri ribnike sem slučajno našla ob cesti.

  Preberi več »
   
 • Gradiško ali Trojiško jezero

  46.57171 15.87217 12

  Kje ga najdete: v kraju sv. Trojica v Slovenskih Goricah

  Velikost: 44 ha

  Globina: 5,5 m

  Gradiško ali Trojiško jezero leži v kraju sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Posebno kuliso mu daje romarska cerkev sv. Trojice s samostanom, znano pa je po zdravilnih točkah na pobočju griča pod cerkvijo.

  Okrog jezera je speljana 3 km dolga sprehajalna pot, ob kateri boste našli 20 označenih energijskih točk, sicer so jih izmerili več kot 50. Sprehod lahko začnete v centru Sv. Trojice, nadaljujete pot po 186 stopnicah ob križevemu potu, ter obkrožite jezero. Posebno pozornost namenite točki pri kapelici ob Trojiškem jezeru, saj velja za eno močnejših v Sloveniji, njen premer znaša kar 15 metrov. 

  Jezero je tudi priljubljen kraj za rekreativce in ribiče, ki imajo ob jezeru tudi možnost kampiranja. Na Gradiškem jezeru v poletnih mesecih veter lovijo deskarji, v hladnejših zimah pa se ponuja kot čudovit izlet za drsanje.


  Preberi več »
   
 
Prvi34567ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.