DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1024

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Podravska

Podravska
 
Razvrsti po:
 
 • Gajševsko jezero

  46.53484 16.11745 12

  Kje ga najdete: blizu kraja Sv. Jurij ob Ščavnici

  Velikost: 12 ha

  Globina: 15 m

  Gajševsko jezero leži v kraju Gajševcih v Pomurju. Znano je kot največje akumulacijsko jezero tod okoli, še posebej pa je priljubljeno med ribiči, saj v njem prebivajo zelo veliki krapi. Ob jezeru biva cela vrsta različnih doživetij.

  Okoli jezera je speljana več kot 3 kilometre dolga sprehajalna pot, po kateri vas bo spremljalo glasno petje številnih vrst ptic. Poleti je jezero zaradi ugodnega vetra odlična destinacija za deskarje, pozimi pa za tiste, ki radi obujete drsalke.

  Gajševsko jezero je tudi lokacija srečanja motociklistov, ki ga organizira bližnje društvo ljubiteljev malo drugačnega vetra v laseh.

  Ko se naužijete jezera, obiščite Park doživetij Križevci, ki vas popelje po Čutni poti, otroci in odrasli boste uživali na napravah za rekreacijo in spoznavali naravo ob nasadu Gregorjev Matičnjak z učno potjo med ogroženimi drevesnimi vrstami Prlekije. Za sončni zahod se vrnite k jezeru, saj je nepozabno videti, kako sonce ugaša za pšeničnimi polji. 


  Preberi več »
   
 • Blaguško jezero

  46.56403 15.99843 12

  Kje ga najdete: blizu kraja Sv. Jurij ob Ščavnici

  Velikost: 12 ha

  Globina: 15 m

  Blaguško jezero se nahaja blizu kraja Sv. Jurij ob ŠČavnici, zgrajeno pa je bilo za zbiranje dežja v spomladanskem in jesenskem času za namakanje polj v vročih poletjih. Danes je namenjeno predvsem ribolovu in izletništvu.

  Lepo urejena okolica privablja sprehajalce, ki posedajo po pomolih, obalo jezera pa lahko izkoristite tudi kot piknik prostor. Pogumni se v njem tudi ohladijo. 

  V okolici jezera so že pred mnogimi leti prepoznali posebna sevanja, ki naj bi vplivala na počutje. 

  Poleg Blaguškega jezera lahko v bližnji okolici obiščete še Gajševsko, Negovsko in Trojiško jezero.


  Preberi več »
   
 • Negovsko jezero

  46.59550 15.96296 12

  Kje ga najdete: v Krajinskem parku Negova

  Velikost: 7,2 ha

  Globina: 4 m

  Negovsko jezero se nahaja v Krajinskem parku Negova, v svojih globinah in gladinah ob belem lokvanju in vodnem oreščku pa nosi izjemne zgodbe. Nastalo je pred 400 leti z združitvijo 14 grajskih ribnikov, ki so imeli v času turških vpadov poleg gradu Negova pomembno obrambno vlogo. 

  Danes lahko obiščemo le še 3 ribnike, enega v bližini gradu, Klokečov ribnik na zahodni strani parka, tretji pa je Negovsko jezero. 

  Okolica Negovskega jezera vam bo postregla z mnogimi doživetji. Ob jezeru se nahaja znameniti Žigrtov hrast s častitljivo starostjo 250 let. Pod jezom si oglejte Sitarjev mlin, nad jezerom pa vas bo v preteklost popeljala hiša Ivana Krambergerja, znanega politika in dobrotnika iz Negove. V okolici jezera se lahko napojite pri naravnih slatinskih vrelcih, okrepčali pa se boste v bližnji turistični kmetiji, kjer vam postrežejo domačimi sokovi in slovenjgraško gibanico. 

  Danes grad Negova sodi med največje in značilne gradove v Pomurju in je pomemben spomenik preteklosti. Prav tako pa je priljubljen za organizacijo porok, tako da bo poskrbel tudi za prihodnost.

  Negovsko jezero je vsekakor odlična izletniška točka, ki vas bo z vsemi čutili pospremila od preteklosti do danes.


  Preberi več »
   
 • Ribniki v Oseku

  46.58625 15.92462 12

  Kje jih najdete: v kraju Osek v Slovenskih Goricah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Štiri ribnike v kraju Osek v Slovenskih Goricah boste našli po klancu na gozdnem robu.


  Preberi več »
   
 • Ribniki ob cesti

  46.58048 15.91352 12

  Kje jih najdete: v kraju Osek v Slovenskih Goricah

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Tri ribnike sem slučajno našla ob cesti.

  Preberi več »
   
 • Gradiško ali Trojiško jezero

  46.57171 15.87217 12

  Kje ga najdete: v kraju sv. Trojica v Slovenskih Goricah

  Velikost: 44 ha

  Globina: 5,5 m

  Gradiško ali Trojiško jezero leži v kraju sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Posebno kuliso mu daje romarska cerkev sv. Trojice s samostanom, znano pa je po zdravilnih točkah na pobočju griča pod cerkvijo.

  Okrog jezera je speljana 3 km dolga sprehajalna pot, ob kateri boste našli 20 označenih energijskih točk, sicer so jih izmerili več kot 50. Sprehod lahko začnete v centru Sv. Trojice, nadaljujete pot po 186 stopnicah ob križevemu potu, ter obkrožite jezero. Posebno pozornost namenite točki pri kapelici ob Trojiškem jezeru, saj velja za eno močnejših v Sloveniji, njen premer znaša kar 15 metrov. 

  Jezero je tudi priljubljen kraj za rekreativce in ribiče, ki imajo ob jezeru tudi možnost kampiranja. Na Gradiškem jezeru v poletnih mesecih veter lovijo deskarji, v hladnejših zimah pa se ponuja kot čudovit izlet za drsanje.


  Preberi več »
   
 • Jezero Radehova

  46.56277 15.84178 12

  Kje ga najdete: blizu naselja Radehova v Pesniški dolini

  Velikost: 28 ha

  Globina: 2,2 m

  Jezero Radehova je akumulacijsko jezero na reki Pesnici, zelo priljubljeno med ribiči. Obiskujejo ga tudi družine z malimi otroki,  ki obalo jezera izkoristijo za piknik in učenje umetnosti lovljenja rib.

  Jezeru daje značilno podobo drevo osamelec na bregu jezera, ki ga opaziš takoj, ko se približaš jezeru. Že zaradi drevesa se splača narediti ovinek do jezera.


  Preberi več »
   
 • Jezero Komarnik

  46.57137 15.80464 12

  Kje ga najdete: zahodno od Lenarta v Slovenskih goricah

  Velikost: 30 ha

  Globina: 3 m

  Jezero Komarnik je eno izmed petih akumulacijskih jezer v Pesniški dolini in kljub temu, da je umetnega nastanka, je videti kot bi bilo naravno. Prvič je bilo omenjeno že v 16. stoletju, ko so ga lastniki gradu Hrastovec izkoriščali za gojenje rib.

  Okrog jezera je speljana Franckova pot, ki vas popelje po prijetni dva in pol kilometra dolgi poti med cvetočimi kamilicami. Med sprehodom se ustavite pri pojasnevalnih tablah in dvema opazovalnicama ptic. Komarniško jezero velja za eno najpomembnejših gnezdišč vodnih ptic v Sloveniji, tukaj pa najdejo začasen dom tudi nekatere ptice selivke.

  Jezero predstavlja dom tudi 35 vrstam kačjih pastirjev, tudi ogroženim, kot sta loška zverca, zgodnji trsničar ter nosna jezerka, ki jih je tukaj največ v Evropi. Na marsikaterih krajih je celo povsem izginila.

  Prepustite se zgodbam iz preteklosti na Agatini poti, ki vas popelje od Hrastovca, jezera Komarnik do Črnega križa, ki je simbol nesrečne ljubezni med hrastovškim grofom Friderikom Herbersteinom in lepo Agato z gradiča Štralek.

  Ko boste vandrali tod okoli, se ustavite v naselju Zamarkova, kjer ponosno stoji najdebelejša bela vrba v Sloveniji – Senekovičeva vrba z obsegom več kot 7 metrov.


  Preberi več »
   
 • Hrastovški ribniki

  46.56505 15.78867 13

  Kje jih najdete: v kraju Hrastovec v Slovenskih Goricah

  Velikost: 4,2 ha

  Globina: 2,5 m

  Hrastovški ribniki se nahajajo pod gradom Hrastovec v Slovenskih Goricah, ki sodi med največje in najlepše gradove v Sloveniji. V preteklosti so bili v lasti grofov Herbersteinov, ki so imeli pod svojim okriljem tudi bližnji jezeri Komarnik in Pristava.

  Ribniki nosijo tudi zgodbe iz preteklosti. Prepustite se jim na Agatini poti, ki vas popelje od Hrastovca, jezera Komarnik do Črnega križa, ki je simbol nesrečne ljubezni med hrastovškim grofom Friderikom Herbersteinom in lepo Agato z gradiča Štralek.


  Preberi več »
   
 • Jezero Pristava

  46.56570 15.76427 12

  Kje ga najdete: pri kraju Močna v okolici Maribora

  Velikost: 31 ha

  Globina: 3 m

  Jezero Pristava ali Šikerjev ribnik, kot mu pravijo zaradi znamenite gostilne Šiker, je znano že iz prejšnjih stoletij. V lasti so ga imeli grofje Herbersteinovi, namenjeno pa je bilo gojenju rib.

  Danes velja za priljubljeno točko za ribolov, v njem so namreč našli enega največjih somov v Sloveniji. Jezero je pomembno tudi za prezimovanje ptic selivk.

  Okoli jezera je speljana sprehajalna pot, ob kateri se lahko ustavite ob klopcah in občudujete naravo. Velike in majhne otroke bo navdušila gugalnica.   Preberi več »
   
 • Ribnik Ribe Maribor

  46.58089 15.72981 15

  Kje ga najdete: pri Perniškem jezeru

  Velikost: neznano

  Globina: neznano

  Ribogojnica Ribe Maribor ne obratuje več, od nekdanjih bazenov pa je ostal napolnjen z vodo samo še eden.

  Preberi več »
   
 • Perniško jezero

  46.59361 15.72518 12

  Kje ga najdete: pri kraju Pernica v okolici Maribora

  Velikost: 203 ha

  Globina: 4,5 m


  Perniško jezero je eno izmed petih akumulacijskih jezer reke Pernice. Sestavljata ga dva ribnika, ločena s pregrado, na kateri se vije cesta. 

  Jezero ni primerno za kopanje, ob obali jezera pa boste videli mnoge ribiče.

  Je odlična destinacija za ljubitelje fotografije, saj ponuja več čudovitih koričkov za izjemne fotografije, še posebej zgodaj zjutraj, ko se nad vodo vijejo meglice. 


  Preberi več »
   
 
Prvi12345ZadnjiVsi
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
  1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.