DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1417

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
Maribor trije ribniki 2 sl
 
 
Manca korelc moja jezera cesnjevek sl
 
 
 
 
 

Mariborski ribniki

Kje jih najdete: v mestnem parku Maribora

Velikost: 2,9 ha

Globina: 3 m


Mestni park v Mariboru me je zelo prijetno presenetil. Obiskala sem ga v zimskem času, ko so bili ribniki odeti v belo odejo.


Priljubljeni ribniki so pravzaprav štirje. Prvi se nahaja čisto na začetku parka, obdan s klopcami ter z malim otokom na sredini ribnika.

Ko nadaljuješ s tekom dalje, najdeš zares čudovite tekaške poti, ki vodijo do vode. Pri drugem ribniku sem se zadržala pri fotogeničnih stebrih in zaokrožila vodo po drugi strani. Ob njem se nahaja gostilna Pri treh ribnikih, po domače pri Kličku, ki je najstarejša gostilna v Mariboru, delujoča že od leta 1825.

Tretji ribnik je največji in zame najlepši.  Z umetnim otokom za gnezdenje labodov in rac je prav romantični kraj za sprehode.

Nedaleč od ribnikov se nahaja mestni grič Piramida, ki na pobočjih vinske trte ponuja neverjeten pogled na mesto. Če želite dober trening, se odpravite na 455 stmih stopnic pri Kalvariji, kjer se vsako leto odvije tekma po stopnicah.

Od tu vodi na grič kar 455 stopnic, ki se dokaj strmo vzpenjajo. Na koncu stopnic nas pot vodi čez vinograde in štiri kapele. Po kratki poti skozi gozd nas na vrhu pričaka cerkev svete Barbare. Izpred cerkve je razgled zaradi zaraščenosti dreves nekoliko omejen, zato je najboljše, če se ga naužijemo že med potjo. Mariborčani so leta 1683 speljali na Kalvarijo božjo pot in na vrhu griča postavili cerkvico svete Barbare in Rozalije v zahvalo za prenehanje kuge, ki je takrat uničevala po mestu. V 19. stoletju, ko se je začelo narodnostno prebujanje Nemcev in Slovencev, je postala Kalvarija sinonim nemštva v mestu in tako dobila ime Nemška Kalvarija (vir: kraji.eu).

Četrti ribnik je čisto majhen in skrit v gozdu.

Mariborski ribniki so zagotovo odlična ideja za nedeljski sprehod ali dober tekaški trening, kombiniran s kratkim vzponom na mestne griče.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.