DO SEDAJ OBISKALA ŽE

1134

JEZER

 
 
 

Socialna omrežja v glavi modra

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kotliči

Kje jih najdete: v Krajinskem parku Rakov Škocjan

Velikost: neznano

Globina: neznano

 

Krajinski park Rakov Škocjan je mogočen park, ki v sebi nosi tudi jezero Kotliči. Kotliči so skupina izvirov v kotanji. Tukaj izvira potok, ki se po 100 metrih izlije v Rak.  

Zaradi nihanja vodostaja imajo Kotliči preko leta različno podobo. Ob suši sta aktivna le dva izvira v globokih tolmunih, od koder prihaja staro ime Očesa. Po deževju, ko je voda visoka, so izviri zaliti in bruhajo vodo pod takšnim pritiskom, da se na površini jezerca delajo do meter visoki vodni mehurji. Voda priteka v Kotliče po podzemeljskih rovih, še pred temi izviri pa jo vidimo tudi v bližnji izvirni vrtači Kotel, s katero so povezani. Udorna vrtača Kotel je kot ostanek nekdanje podzemeljske dvorane nastala s porušitvijo njenega jamskega stropa.


Galerija

 

V Kotlu je stalno jezerce, ki niha skladno z dotokom kraške vode skozi razpoke v dnu in na robu vrtače. Ob suši jezerce v vrtači precej upade, ob poplavah v Rakovem Škocjanu pa lahko naraste celo preko roba vrtače (vir: kraji.eu).

Markanten Rakov Škocjan vas bo očaral z urejeno učno potjo, ki vas bo pospremila od malega in velikega naravnega mostu, izvirom Raka in Kotliči. Skupaj s Cerkniškim jezerom in Križno jamo je Rakov Škocjan razglašen za mednarodno pomembno mokrišče.

 
 
 

Kje sem bila nazadnje?

 

Manca Korelc

Pokliči me:

041 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.