Gornje lezece desno 7 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Severni in južni tajh

Kje ju najdete: vzhodno in zahodno sredi gozda v kraju Gorenje Ležeče

Velikost: neznano

Globina: neznano

To je pa zame eno najbolj zanimivih jezerskih odkritij do sedaj! Umetno zgrajena zbiralnika vode na gričevnatem pobočju, tako imenovana tajha, sta bila zgrajena konec 19. stoletja v sklopu gradnje južne železnice na Primorskem.

Vodo so potrebovali za oskrbo parnih lokomotiv, saj je bila vodnata naravna vrednota v apnenčasti pokrajini redka vrednota. Hkrati pa sta bila vir vode za prebivalce odročnih vasi. Danes zbiralnika nista več v uporabi.

Južni tajh je fascinanten zaradi dostopa čez gost in neprijeten gozd. Med hojo po gozdni poti čutiš nepojasnjeno shrljivost, vlažna tla na klancu pa dodajo še več neprijetnosti. Od daleč sem videla srno, ki je kljub svoji ljubkosti dodala še dodatno strašljivo dimenzijo, saj kar čakaš, da bo mimo prihlačal še medved ...

Ko končno prideš do vode, te preseneti s svojo velikostjo, saj si težko predstavljaš, da je lahko tako velik zbiralnik vode sredi takšnega gozda! Strašljiva energija se okoli prave džungle okoli na tem mestu nakopiči in občutek imaš, da si po dolgem času razen kače, ki švigne pred tabo na obzidju, tod prvi obiskovalec. Domišljija se strga z vseh okovij in prične ustvarjati horor filme vrhunske produkcije, v katerih si protagonist. Neznani konec filma bi vsekakor lahko bil v kamnitem stolpu sredi zbiralnika.

Severni tajh na drugi strani gričevja ima podobno zgodovinsko ozadje, a zame povsem nasprotno zgodbo. Do zibralnika vodi lahko dostopna gozdna pot, pred stopnicami do vode pa pričaka tabla, ki pojasni rojstvo tega bazena vode. Tukaj ne pomisliš na holivudske filme, ampak skoraj na poletno kopanje v bazenu, saj je zbiralnik ujet v prijetno senco dreves. :)

Očara s čudovito zeleno barvo, a če stopiš predaleč na poti, te lahko močno popikajo koprive. Ko stopiš na drugo stran, najdeš tablo, ki sprehajanje okoli prepoveduje. :D

Dva tajha, znanilca zgodovine in znanilca neskončnih neodkritih znamenitosti!

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.