Kocevsko jezero 6 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Kočevsko jezero (moje domače jezero)

Kje ga najdete: nahaja na Kočevskem polju, v severovzhodnem delu mesta Kočevje

Velikost: 39 ha, 1,5 kvadratnih km, obala okrog 3 km
Globina: do 70 m

Rudniško ali Kočevsko jezero je moje jezero. Prihajam iz Kočevja, zato me na to jezero veže cela vrsta lepih spominov. Na jezeru smo se pozimi drsali, poleti hladili ter nemalokrat prekrokali kakšno noč med vikendom. :P

Nastalo je na dnu rudniške kotanje, v kateri so do leta 1979 z dnevnim kopom kopali rjavi premog. Direktor rudnika je bil moj stari oče (jaz mu rečem oče), ki pogosto pripoveduje poslovne zgodbe uspeha. Na to svojo vlogo je zelo ponosen in kot njegova vnukinja to s ponosom povem tudi sama. Tudi zato je to jezero moje.

Okoli jezera je speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki jo domačini obožujemo za tek ali sprehode.

Jezero je zelo priljubljeno za ribištvo, saj v njem živijo kleni, linji, krapi, somi, rdečeperke, ščuke, amurji in druge vrste rib. Nekatere ribe so bojda velike par metrov, zaradi česar je plavanje v jezeru pravo adrenalinsko doživetje, za ribiče pa prava nebesa. :)

S Kočevskim jezerom upravlja Ribiška družina Kočevje, cena enodnevne (24h) dovolilnice za krapolov stane 20 €, za 3-dnevno lovljenje rib pa je potrebno odšteti 50 €. Dovolilnice je možno kupiti v gostilni Ribič tik ob jezeru, v kateri spijte kavo s prelepim razgledom.

Jezero ponuja tudi druge rekreacijske možnosti, kot so čolnarjenje, potapljanje ter pozimi drsanje (seveda, če zima ponudi dovolj mraza).

Okolica jezera je zelo prijetno poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali, jezero pa je tudi gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji. Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem.

Mene predvsem vedno znova očarajo breze na obali jezera, ki mu dajo značilno podobo. In vsakokrat, ko ga obiščem, najdem nove čudovitosti, ki jih lovim v fotografijo.

Sodi med najčistejša jezera v Sloveniji. :)


Kje se nahaja

Oglejte si še ostala jezera

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.