Gradisko jezero 2 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Gradiško jezero

Kje ga najdete: pri kraju Gradišče pri Lukovici

Velikost: 24 ha

Globina: 5,5 m

Gradiško jezero je umetno jezero, mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki so ga zajezili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode. Ime so mu nadeli osnovnošolci Osnovne šole Janka Kersnika Brdo na Brdu pri Lukovici v okviru projekta turističnega krožka, ker se okoliški prebivalci niso mogli zedeniti o imenu. :D

Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot, dolga prijetnih 4200 m. Primerna je za vse rekreativce, saj dvigne srčni utrip le tistim, ki so povsem brez kondicije. Na poti okoli jezera srečaš tekače, ribiče, kolesarje, vozičkarje, otroke in pse. Sprehajalci najdejo uteho tudi v senci grma ob poti ali na travniku s piknik opremo. Menda je tukaj tudi območje medveda, njegovega kosmatega visočanstva k sreči nisem srečala. 

Spustila sem se tudi po manj urejeno poti čisto do vode, kjer sem zaznala njegovo pravo favnovo dušo. Neverjetno, kakšna tišina je tukaj, da glasovi kar prerežejo skozi zrak! Opazovala sem laboda, kako glasno prhuta s perutmi. Poslušaš oglašanje rac, skakanje rib in opazuješ nemi dialog med dvema ponirkoma, kako se sporazumevata s ponavljajočim zmajevanjem z glavama. Čudovito, kako različno se da klepetati. Ali pa morda dvoriti. 

Če imaš posebno radovedno oko, zaznaš zelenost pomladi, v listju in na majhnih grmičkih borovnic.

Pravega lokalčka za pitje kavice ni, obstaja pa majhen lesen paviljon, kjer postreže prijazen gospod iz turističnega društva Preserje. Domačin potarna, da mladina noče delati, vedno je on ob nedeljah tukaj, prostovoljno. Ker je kave žal zmanjkalo, se po parih minutah odločim za odličen nadomestek: borovničke. :D Slonim za šankom, srkam vijoličasto, ravno prav močno tekočino in klepetam z gospodom, ki pojasni, da lahko jezero močno poplavlja, da zato ni kakšnega bara tod okoli. Na mestu paviljona se je pred leti voda dvignila kar za 6 metrov. Prijetno je čvekati s starejšimi ljudmi, katerih besede imajo drugačen pomen, dodatne dimenzije s posebno težo.

O jezeru, četudi je umetno, obstajata dve starodavni legendi. Prva opeva, da je tu nekoč živel zmaj, ki je za žrtev hotel graščakovo hči. Zlonamerni cilj mu je preprečil pogumni berač, ki ga je ubil in bil za to bogato nagrajen. Druga legenda opisuje dva graščaka, ki sta skupaj lovila ribe in se obiskovala čez jezero. Graščak z gradu Rožek je tlačanom ukazal, da prekopljejo jez, voda je odtekla v potok Radomlja, na mestu, kjer je bilo jezero, pa so nastali pašniki.

Za tiste, ki vam je ljubo hribolazenje, blizu je izhodišče za Limbarsko goro. 

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.