Bled blejsko jezero 1 sl
 
 
Dsc 1688 pano manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

Blejsko jezero

Kje ga najdete: v kraju Bled

Velikost: 147 ha

Globina: 30,6 m

Dolžina: 2120 m

Širina: 1380 m

Površina: 1,45 kvadratnih kilometrov

Povprečna letna temperatura: 12 °C

Najvišja temperatura: 25 °C


Blejsko jezero … je treba kaj dodati? :) Jezero tektonsko ledeniškega izvora je simbol za turizem v Sloveniji in verjetno največkrat fotografiran kraj pri nas. Kraljuje tudi na vstopni strani moje spletne strani. :)


Kako je videti tipični blejski izlet ali “Ko bom prišla na Bled, bom …”

Najprej je treba seveda skočiti na kavico. :) Sicer so cene na Bledu precej visoke, toda vseeno si privoščite posedanje na terasi z jezerskim razgledom. H kavici sodi tudi klena blejska kremšnita, ki jo je fino vzeti še malo za domov.

Okoli jezera je speljana nekaj manj kot 6 kilometrov dolga pot za sprehod, tek ali kolesarjenje. Pričakujte polne pločnike tujcev, ki delajo portrete jezer in še večkrat sami sebe. Če želite narediit zares dobro fotografijo, svetujem lahek vzpon na hrib Ojstrica s slavno klopco, ki kraljuje na Instagramu. Menda se je za fotkanje treba postaviti v vrsto … Ah, ti turisti. ;)

No, na Bledu seveda ne gre brez vožnje s tradicionalno pletno, če ste pa bolj športne sorte, pa najemite čoln in sami zaveslajte do otoka, kjer pozvonite z zvoncem želja. Kopanje v jezeru kakopak sodi zraven. :)

Preden zapustite jezero, obiščite grad na vzpetini ter pozdravite graciozne labode. Obvezen izlet v bližini pa je soteska Vintgar, ki se nahaja približno 4 km severozahodno od Bleda. Leseni mostovi v soseski vas vodijo med veličastnimi stenami hribov Homa in Boršta, reka Radovna pa vas bo spremljala s svojimi slapovi, tolmuni in brzicami. Na koncu poti je 13 m visokim slap Šum, kjer se lahko tudi ohladite v vodi in okrepčate v brunarici.


 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.