Jezero melissani kefalonija moja jezera manca korelc 1 sl
 
 
Dsc 6670 manjsa 1 sl
 
 
 
 
 

9 jezer grškega otoka Kefalonija

18.07.2021

Moje prvo potovanje z letalom po 5 letih! Izbrala sem grški otok Katalonijo, ki je dovolj velika, da mi po 3 dneh ne postane dolgčas, ravno prav priljubljena, da ni prevelike gneče, ima pa tudi izjemno jezero Melissani. Seveda sem ga obiskala in tudi vsa jezera, ki sem jih našla na zemljevidu.


Spoznajte 9 jezer Kefalonije.

1. Jezero Melissani

Jezero Melissani je eno izmed najpomembnejših znamenitosti Kefalonije. Nahaja se blizu kraja Sami, leži v jami, katere strop se je zrušil pred nekaj tisoč leti. Je čudovito turkizne barve, obisk pa je res izjemno doživetje. Le prekratko.
Leta 1963 so zgradili tunel, da je jezero dostopno tudi obiskovalcem. Po jezeru te simpatični veslači popeljejo v čolnih, pripovedujejo o jezeru in pojejo. Zapeljejo tudi v skrit del jezera, od koder se pokaže izjemen pogled na svetlobo, ki pada na gladino vode.

Jezero je res veličastno, škoda pa, da obisk traja le 10 do 15 minut.
Vstopnina: za odrasle 7 €, za otroke 4 €
V bližini si lahko ogledate tudi jamo Drogarati (jaz sem jo spustila) ter Jezero Karavamilos.

Lokacija: 38.257035, 20.623484

jezero melissani

 jezero melissani


 

2. Jezero Karavamilos


Jezero Karavomilos se nahaja tik ob morju, en kilometer iz Samija. Po mnenju znanstvenikov je to jezero del čudnih geoloških pojavov, ki so jih opazili v Kefaloniji: raziskovalci so ugotovili, da vode iz Katavothresa na zahodni strani otoka končajo tu po prečkanju podzemne Kefalonije in se pomešajo s sladko vodo pod zemljo.


Jezero lahko obkrožite s sprehodom po urejeni poti. Ob prihodu vas pozdravijo goske, ki počivajo na kamnih ali drsajo po gladini jezera. Ob jezeru je lepa restavracija, v kateri spiješ kofe in prigrizneš kakšno grško dobroto.


Ne izpustite ga, če boste na Kefaloniji.

Lokacija: 38.254975, 20.629865

jezero karavomilos

 

jezero karavomilos

 

jezero karavomilos

 jezero karavomilos

 jezero karavomilos

 

3. Jezeri Limni Tzanata


Jezeri sta najpomembnejši vir pitne vode na Kefaloniji. Ležita na vsaki strani ceste, po velikosti pa sta kar večji, kot sem mislila. Skoraj nič se o njih ne prebere na spletu.

Lokacija: 38.135098, 20.751438

jezeri limni tzanata

 

limni tzanata

 

limni tzanata

4. Mokrišče Livadi

Mokrišče Livadi je pa jezero, ki sem ga našla slučajno, ko sva se vozila mimo kraja Livad. Ta kraj je znan po mokrišču, redkih divjih živalih, ruševinah starega zapora, arheoloških najdbah okostja in kamnolomu.


Mokrišče je eden najpomembnejših ekosistemov v Kefaloniji. Ocenjuje se, da se tukaj izliva v več kot sto potokov in potokov v regiji, medtem ko je zavetje številnim redkim pticam. Trsje, rogozi in preproge ga obkrožajo na območju približno 500 hektarjev.
V tem trstičastem in polvodnem okolju živijo številne ogrožene ptice in prostoživeče živali. Mokrišče je zaščiteno in je bilo podlaga za številne ekološke študije, ohranitvene projekte in ornitološko opazovanje (opazovanje ptic).


Na tej spletni strani (v angleščini) lahko preberete več: https://kefaloniageopark.gr/en/node/532

Lokacija: 38.282574, 20.440097

mokrišče livadi

mokrišče livadi

5. Jezero Avithos


Nekoč so verjeli, da je jezero tako globoko, da nihče ne more najti dna - zato se je prijelo ime "Avythos". Iz istega razloga je tudi lokalno znan kot "Akoli". Ker nihče ni poskušal ali celo nikomur ni uspelo uspešno izmeriti globine Avythosa, je bilo ustvarjenih na tisoče zgodb o skrivnosti jezera ...

Dokler ga ni nekdo dojel resno in se odločil razkriti skrivnost ... V jezeroje vrgel železo, navezano na vrv. Rezultati so razblinili iluzije: globina le 11 metrov. Jezero je ograjeno, tako da ne morete priti do njegove obale ali plavati vodi, ki se uporablja za oskrbo z vodo v regiji.

Znanstveniki so potrdili, da vode jezera Avythos pod zemljo komunicirajo z vodami, ki prihajajo z drugih območij otoka, kot sta Katavothres iz Argostolija in Melissani - a ni to čudovito? Jezera klepetajo med seboj.

Lokacija: 38.171350, 20.710962

jezero avithos

jezero avithos


jezero avithos

6. Jezero pri Livadiju
Jezerce se nahaja za sadovnjaki, ampak je bilo ob mojem obisku čisto prazno.

Lokacija: 38.270733, 20.398766

jezero pri livadiju

 

7. Jezero v Koulourati

Do jezera v naselju Koulourati vodi makadamska cesta, obdaja pa ga gosto grmovje in neprijazne bodeče cvetlice. Ljubko jezerce se krasno vidi s ceste naprej.

Lokacija: 38.199397, 20.675769

jezero v Koulourati

jezero v Koulourati

8. Jezero v Argostoliju


To močno zeleno jezerce sem videla na zadnji dan Kefalonije. Leži med hišami Argostolija.

 jezero argostoli

jezero argostoli

 

Ko se odpravite na počitnice na morje, ne pozabite na jezera.

 
 
 

Kupi knjigo The Slovenia Lakes

 

Manca Korelc

Pokliči me:

+386 41 344 309

Ali mi piši:

manca@mojajezera.si

Sledi mi na poti okoli jezer:

 

 
 
 

Zaupaj mi svoj e-mail, da ti občasno pošljem dobre zgodbe z jezer.

 
    1. Manca Korelc s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.